Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Bystrici sa výrazne zhoršila kvalita detských pieskovísk

Ilustračné foto. Foto: TASR/BSK

V meste skontrolovali 21 pieskovísk, až 38,1 percenta z nich prekračovalo najvyššie prípustné množstvo indikátorov mikrobiologického znečistenia.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Výrazné zhoršenie kvality banskobystrických pieskovísk zistili v tomto roku pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. V meste skontrolovali 21 pieskovísk, až 38,1 percenta z nich prekračovalo najvyššie prípustné množstvo indikátorov mikrobiologického znečistenia.

"Rovnaká situácia je v narastajúcom počte nevyhovujúcich vzoriek v ukazovateľoch indikátorov parazitologického znečistenia piesku. V tomto roku analýzy potvrdili 9,5 percenta nevyhovujúcich vzoriek piesku z dôvodu prekročenia najvyššieho prípustného množstva indikátorov parazitologického znečistenia piesku. V rokoch 2010 až 2013 sme takéto znečistenie piesku v detských pieskoviskách na území mesta nezistili," uviedla k výsledku kontroly vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

Na základe zistených nedostatkov RÚVZ vydal 11 rozhodnutí regionálneho hygienika adresovaných prevádzkovateľom jednotlivých pieskovísk v okresoch Banská Bystrica a Brezno, z toho deväť rozhodnutí bolo adresovaných mestu Banská Bystrica. Z nich bolo päť zákazov pre pieskoviská v areáli materských škôl a štyri zákazy pre mestské pieskoviská v obytnej zástavbe. Pre všetky tieto pieskoviská boli vydané zákazy používania a prevádzkovatelia dostanú podľa zákona aj pokutu, ktorá je od 150 eur do 20 000 eur.

Ako hygienička ďalej upozornila, pôvodcami mikrobiálneho a parazitického znečistenia piesku v pieskoviskách sú zvieracie exkrementy či ľudské výkaly. Ide napríklad o toxokarózu alebo ankylostomiázu, ktoré spôsobujú rôzne infekcie, zápaly, tráviace ťažkosti, hnačky. Správcovia by preto mali pieskoviská pravidelne čistiť, prekopávať a polievať ich pitnou vodou, najmenej raz za dva týždne.

Na území Banskej Bystrice eviduje RÚVZ 60 pieskovísk v 28 materských školách a v jedných detských jasliach, ktorých prevádzkovateľom je mesto Banská Bystrica. Ďalších šesť pieskovísk je v šiestich zariadeniach pre deti, ktorých prevádzkovateľom je fyzická osoba oprávnená na podnikanie.