Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Reťazová strecha bola lákadlom počas dňa sprievodcov v B. Bystrici

V sobotu 22. februára 2014 v Banskej Bystrici pri príležitosti Svetového dňa turistických sprievodcov (International Tourist Guide Day, 21.2.) pripravili program s trojicou bezplatných prehliadok, v tomto roku venovaným technickým pamiatkam a osobnostiam. Verejnosť si tak mohla prehliadnuť aj unikátnu zavesenú reťazovú strechu z kujného železa podľa patentu českého architekta Bedřicha Schnircha, ktorú má dom na Námestí Š. Moyzesa 7 v historickom centre mesta. Postavili ju v roku 1826 a pri jej konštrukcii sa po prvý raz v novodobých dejinách stavebníctva použil princíp voľne zavesenej reťazovky ako nosného prvku „šikmej“ strechy, pričom vzorom pre toto riešenie boli reťazové mosty. Banskobystrická reťazová strecha je nielen prvou postavenou, ale aj jedinou zachovanou na svete. Na snímke návštevníci pred budovou (uprostred). Foto: TASR/Dušan Hein

Okrem jedinečnej reťazovj strechy zaujali návštevníkov Banskej Bystrice aj historické vozidlá v areáli SAD.

Banská Bystrica 23. februára (TASR) - Strecha zavesená na reťaziach a historické vozidlá najviac lákali návštevníkov Banskej Bystrice počas Svetového dňa cestovného ruchu. Ako pre TASR uviedla vedúca informačného centra Dagmar Šusteková, tri trasy absolvovalo v sobotu 22. februára 641 ľudí.

Banskobystrickí sprievodcovia pripravili prostredníctvom Informačného centra tri trasy na tému Veda a technika. Prehliadky boli bezplatné a s odborným výkladom kvalifikovaných vlastivedných sprievodcov. "Ľudí zaujala najmä unikátna závesná strecha, ktorá visí na reťaziach. Je to jedinečný svetový unikát a na prvý pohľad ukrýva nenápadný dom na Námestí Štefana Moysesa. Vyše 220 ľudí využilo príležitosť a vyšlo až do podkrovia tohto domu. Je to úžasné číslo vzhľadom na to, že dom je v súčasnosti bez elektrického prúdu, je tam tma a navyše naraz mohol ísť hore len obmedzený počet návštevníkov," povedala Šusteková.

V Banskej Bystrici sa sprievodcovia chceli pokúsiť zdolať rekord v počte návštevníkov. Vlani si totiž mesto počas rovnakého podujatia pozrelo až 1200 ľudí. "Mali sme trochu obavy, lebo nám neprialo počasie. Mrholilo a bolo pomerne chladno. Rekord sme síce neprekovali, ale aj 641 ľudí vnímame ako slušnú návštevnosť. Množstvo návštevníkov zaujalo aj Múzeum historických vozidiel v areáli SAD. Najviac sa pristavovali pri historickom autobuse z roku 1941. Počas Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu sa návštevníci zoznámili aj so životom, dielom, ale aj so záľubami Jozefa Murgaša, svetoznámeho slovenského vynálezcu, priekopníka bezdrôtovej komunikácie, ktorý pravdepodobne ako prvý uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova," dodala vedúca informačného centra.