Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici urobia v pondelok rozbor pitnej vody bezplatne

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk/SZPI

Stačí ju doniesť v plastovej fľaši na Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Banská Bystrica/Brezno 20. marca (TASR) – Ľudia z okresov Banská Bystrica a Brezno si môžu dať v pondelok (21.3.) bezplatne skontrolovať kvalitu svojej pitnej vody. Stačí ju doniesť v plastovej fľaši od 8.00 do 14.00 h na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

K Svetovému dňu vody, ktorý si pripomíname 22. marca, sa každoročne pripája i banskobystrický RÚVZ. "Je to oslava úcty a pokory k vode. Zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. Právo na prístup človeka k zdravotne bezpečnej pitnej vode je jedno zo základných práv človeka a hlavný atribút zdravého životného prostredia," zdôraznila Kvetoslava Koppová, vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ.

Ako pripomenula, za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ. Za kvalitu vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ.

"Vo vlastných studniach sú často zvýšené koncentrácie dusičnanov i dusitanov a zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov, najmä v poľnohospodársky využívaných alebo často zaplavovaných oblastiach. Dusičnany a dusitany v koncentráciách presahujúcich limitné hodnoty ohrozujú zdravie dojčiat. Pri dlhodobom príjme zvyšujú riziko vzniku niektorých závažných ochorení. Nevyhovujúca mikrobiologická kvalita pitnej vody môže spôsobiť prenos infekčných ochorení. Je preto v záujme majiteľov, aby poznali kvalitu pitnej vody vlastného vodného zdroja," dodala Koppová.

V pondelok tak môžu občania využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí.