Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Banskobystrický kraj

Centrum v prírode v Rimavských Zalužanoch sa využíva viac ako 80 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V posledných rokoch začalo centrum v prírode získavať novú tvár a vďaka financiám z grantov v ňom pribudlo viacero zariadení.

Rimavské Zalužany 13. júla (TASR) – Počas letných mesiacov slúži v Rimavských Zalužanoch (okr. Rimavská Sobota) na kultúrne a spoločenské podujatia priestranstvo Lesík priamo v lone prírody, vzdialené približne pol kilometra od obce. Ako uviedla starostka Janka Ďurišová, na tieto účely využívajú miestni obyvatelia Lesík už viac ako 80 rokov a o prvej akcii sa zachovala zmienka aj v obecnej kronike.

„Prvá tanečná zábava sa v Lesíku uskutočnila 28. júna 1934. Úpravu terénu vykonali školskí žiaci spolu s miestnym hasičským zborom,“ priblížila zápis z kroniky starostka. Ako ďalej spomenula, miesto bolo využívané aj počas nasledujúcich desaťročí. „V lete sa tam konali zábavy, majálesy, juniálesy a rôzne divadelné predstavenia, ale neskôr aj diskotéky či akcie ku Dňu detí. Organizovali sa tam však aj športové akcie a hasičské súťaže. Odohralo sa tam napríklad 11 ročníkov Memoriálu Ivana Haviernika,“ povedala Ďurišová. Dodala, že o dotiahnutie elektrického vedenia do Lesíka sa zaslúžil aktívny predseda miestneho hasičského zboru.

Bez osvetlenia však toto miesto nebolo ani v minulosti. „Zaujímavosťou je 300-sviečková petrolejová lampa, o ktorej je tiež zmienka v kronike. Obec ju zakúpila v roku 1931 a v roku 1937 prvýkrát svietila na školskom majálese. Uložená bola u miestneho učiteľa a za poplatok päť korún na jednu noc si ju mohli vypožičať i občania,“ uviedla starostka.

V posledných rokoch začal Lesík získavať novú tvár a vďaka financiám z grantov v ňom pribudlo viacero zariadení. „Boli sme úspešní s projektom cez Miestnu akčnú skupinu Malohont. Zrealizoval sa amfiteáter, guľášovisko, spevnil sa svah a vybudovalo hľadisko. Cez Program obnovy dediny sme neskôr urobili prestrešenie prameňa s názvom Žliabok, ktorý sa nachádza priamo v Lesíku,“ načrtla Ďurišová. Na jeseň by mala ešte pribudnúť vstupná brána, na ktorú miestni obyvatelia získali financie z Konta Orange.

Samospráva má však v súvislosti s týmto miestom ďalšie plány a podľa slov starostky ich ešte čaká mnoho práce. „Plánujeme tam zrealizovať aj letné kino, chceme upraviť plochu na tancovanie a pridať preliezačky a iné atrakcie pre deti. Radi by sme vybudovali tiež nové stánky, v ktorých býva občerstvenie, keďže tie súčasné sú iba provizórne,“ vyjadrila sa Ďurišová. Ako dodala na záver, hoci má obec iba 337 obyvateľov, na mnohých podujatiach sa zúčastňujú ľudia z okolitých dedín a počet účastníkov občas dosiahne aj niekoľko stoviek.