Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Cyklisti vo Zvolene môžu týždeň vchádzať na námestie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V rámci Európskeho týždňa mobility vyzýva vedenie mesta cyklistov, aby kládli dôraz na bezpečnosť a dávali predovšetkým pozor na chodcov.

Zvolen 17. septembra (TASR) - Práve prebiehajúci Európsky týždeň mobility priniesol do Zvolena otvorené námestie pre cyklistov. Priaznivci bicyklovania majú tak možnosť jazdiť po najväčšom slovenskom námestí do 22. septembra. Vedenie mesta však vyzýva cyklistov, aby kládli dôraz na bezpečnosť a dávali pozor predovšetkým na chodcov.

"Je to konkrétny príspevok mesta Zvolen k Európskemu týždňu mobility," uviedol pre TASR Dušan Gdovín z Oddelenia životného prostredia a dopravy Mestského úradu vo Zvolene. Vstup na námestie pre cyklistov je povolený od 8.00 h do 20.00 h, maximálna povolená rýchlosť je 10 km/h. Výnimkou bude piatok a sobota, kedy sa vo Zvolene konajú jarmočné trhy a námestie je uzavreté pre všetku, aj nemotorovú dopravu.

Zvolenskí aktivisti sa už nejaký čas pokúšajú presadiť vstup cyklistov na námestie. Pri ostatnom hlasovaní miestnych poslancov však tento návrh neprešiel.

Otvorenie námestia je len jednou z aktivít zvolenského magistrátu v rámci Európskeho týždňa mobility na podporu ekologickejších a zdravších spôsobov dopravy. Okrem toho bude v sobotu v meste spoločné cykloputovanie Rodinnou cestičkou, spojené s ochutnávaním jablkových koláčov. V utorok (22.9.), ktorý je Dňom bez áut, uzavrie mesto pre autá Jilemnického ulicu, na ktorej budú prebiehať zaujímavé aktivity pre deti a mládež. Večer sa bude v knižnici konať diskusia s národným cyklokoordinátorom, zástupcami mesta a aktivistami na tému rozvoja mobility.