Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Festival Ľudia z rodu Rómov bude tento rok zameraný na mladých

Ľudia z rodu Rómov, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Festival sa začína v stredu 19. augusta o 12. h vernisážou Bari Raklori Emilie Rigovej v banskobystrickej Radnici zachytávajúcej kultúrne stereotypy zobrazovania rómskych žien.

Banská Bystrica 17. augusta (TASR) - Nová generácia je témou XIV. ročníka podujatia Ľudia z rodu Rómov, ktoré sa uskutoční od 19. do 22. augusta v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Okrem koncertov, divadla a výstavy sú na programe aj workshopy mladých ľudí zo Slovenska, Česka, Maďarska a Fínska i tvorivé dielne detí v jednej z piatich banskobystrických rómskych osád.

"Našou snahou je každý rok pripraviť pre širokú verejnosť výnimočný program. Kým ostatné podujatie Ľudia z rodu Rómov bolo vo veľkej miere spomienkou na obete rómskeho holokaustu, tento rok chceme jasne poukázať na neustále pretrvávajúce stereotypy v našej spoločnosti, ktoré sa netýkajú len starších, ale aj novej generácie. Práve ona má v búraní predsudkov dôležité postavenie. Pre niekoho sa môže zdať téma kultúrnych a etnických predsudkov neaktuálna, môžem ale všetkých uistiť, že situácia v oblasti búrania predsudkov a zrovnoprávnenia Rómov je veľmi naliehavá. Podujatie nie je len obyčajnou kultúrnou akciou, ale má aj umelecký, humanitný a edukačný rozmer," uviedla riaditeľka festivalu Andrea Bučková.

Festival sa začína v stredu 19. augusta o 12. h vernisážou Bari Raklori Emilie Rigovej v banskobystrickej Radnici zachytávajúcej kultúrne stereotypy zobrazovania rómskych žien. O 13. h sa začína na Námestí SNP happening s názvom Čiernobiely deň, ktorý má zdôrazniť tému festivalu. Mladí ľudia, nová generácia, chce poukázať na to, že svet nie je dvojfarebný, ale rozmanitý, rôznorodý a je potrebné ho taký aj akceptovať a rozvíjať.

O 14.30 h budú v parku pod Múzeom SNP umelecké tvorivé dielne, tento rok špeciálne pre deti. O 19. h čaká návštevníkov Záhrady - Centra nezávislej kultúry tematická moderovaná diskusia o extrémizme a živote mladej rómskej generácie v Česku, Maďarsku a Fínsku.

Štvrtkové popoludnie bude od 14. h v Záhrade - Centre nezávislej kultúry spríjemňovať divadelná hra o živote rómskeho dôchodcu a maďarskej dôchodkyne s názvom On a Ona.

Program KlaJazzRom predstaví vo štvrtok o 19. h v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku klasickú a jazzovú hudbu inšpirovanú rómskymi melódiami.

Piatkový program je primárne určený mladým a začína sa tanečným workshopom v Záhrade - Centre nezávislej kultúry o 12 h. V Dome Slovenského misijného hnutia bude od 18. h koncert modernej a tradičnej rómskej hudby.

Vyvrcholením kultúrno-spoločenského podujatia bude sobotný medzinárodný galakoncert v Ministry of Fun. Od 15. h na ňom návštevníci uvidia skupiny Element (SK), Hollosy Band (SK), Nadara Transylvanian Gypsy Band (RO), Parno Graszt (HU) a Terne Čhave (CZ).

Záštitu nad podujatím v tomto roku prevzali splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Hlavným organizátorom podujatia je Kultúrne združenie Rómov Slovenska, v spolupráci s mestami Banská Bystrica a Zvolen, občianskym združením ARA ART, Centrom nezávislej kultúry Záhrada, občianskymi združeniami Quo Vadis a Romano Hango a ďalšími partnermi. Počas podujatia bude prebiehať program medzinárodnej výmeny Neviditeľná rómska mládež, financovaný z programu Európskej komisie Erasmus.