Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Firmy chcú mladých technikov, študenti vo Zvolene nemajú záujem

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ideálne je, ak si žiak môže prostredie firmy vyskúšať na vlastnej koži a možno na jeden deň byť jej súčasťou. Ľahšie sa mu potom rozhoduje akým smerom sa vydať.

Zvolen 18. novembra (TASR) - Zamestnávatelia síce požadujú kvalifikované technické kádre, mnohé stredné školy im ich však nevedia dodať. Na stretnutí zástupcov Technickej akadémie (TA) vo Zvolene, základných škôl, zamestnávateľov, mestom, Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny to konštatoval riaditeľ TA Zvolen Ján Marko.

„Nie je problém pripraviť väčší počet žiakov, problém je ten, že nemáme koho pripraviť,“ uviedol Marko. Záujem o stredné odborné školy podľa neho dlhodobo klesá. Napríklad zvolenská TA, kedysi známa ako SPŠ strojnícka, čoraz výraznejšie trpí nezáujmom zo strany najmä zvolenských žiakov. „Väčšina našich žiakov pochádza z okolitých obcí a miest, zo Zvolena je ich najmenej“ hovoril Marko. Usudzuje, že väčšina zvolenských žiakov putuje na gymnáziá. Podľa zvolenskej primátorky Lenky Balkovičovej "niekde robíme chybu, podliehame davovej psychóze ísť na vysokú školu". Pritom o odborných pracovníkov strojárenského alebo elektrotechnického priemyslu so stredoškolským vzdelaním je v regióne neustále záujem. Potvrdili to aj zástupcovia firiem vo Zvolene – Continentalu, ŽOS Zvolen a PPS Detva.

Podľa Silvie Halvelandovej z Continentalu je stredoškolsky vzdelaný človek niekedy pre prax pripravený omnoho lepšie ako vysokoškolský. Dnes má Continental na praxi 20 stredoškolských študentov, ale prijal by viac. Ešte počas praxe dostávajú žiaci mzdu a neskoršie majú prácu v spoločnosti istú. Firma sa neustále rozvíja a jej kapacitné požiadavky sa zvyšujú. Už dnes je ich spolupráca napríklad so zvolenskou TA dobrá.

Podľa Anny Šiškovej, vedúcej ľudských zdrojov v spoločnosti ŽOS Zvolen, by stálo za to nadviazať spoluprácu už so základnými školami. „V deviatom ročníku je už možno neskoro formovať žiakov,“ povedala.

Nástrojom na to môžu byť rôzne exkurzie do podnikov alebo prednášky samotných zamestnancov, zástupcov firiem na školách. Ideálne je, ak si žiak môže prostredie firmy vyskúšať na vlastnej koži a možno na jeden deň byť jej súčasťou. Ľahšie sa mu potom rozhoduje akým smerom sa vydať.