Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Insitné umenie z Kovačice snažia sa zapísať do zoznamu UNESCO

Na snímke dielo s názvom "Súboj kohútov" od autora Pavla Hajka. Foto: TASR/Martin Baumann

Kovačica, najväčšia slovenská obec v Srbsku, má na mape svetového naivného umenia dominantné postavenie a mnohí ju považujú za akúsi mekku insity.

Banská Bystrica 29. októbra (TASR) – Návštevníci mesta pod Urpínom budú môcť ako prví na Slovensku obdivovať ucelenú zbierku všetkých 63 kovačických insitných maliarov, ktorí sa nachádzajú na reprezentatívnom zozname slovenských insitných umelcov v Srbsku. Výstava Kovačica známa i neznáma sa v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici uskutoční od 4. do 24. novembra. TASR o tom informovala Martina Saktorová, manažérka SSM.

"Výstava Kovačica známa i neznáma, ktorá vznikla aj vďaka neúnavnej aktivite Pavla Babku z Kovačice, zakladateľa svetoznámej Galérie Babka, je unikátna svojím komplexným pohľadom, početnou prezentáciou diel, a najmä zastúpením maliarov troch generácií od najstaršieho Vladimíra Boboša (1906) až po najmladšiu autorku Saňu Stvorcovú (1992). Práve u nás sa symbolicky začína kampaň za zapísanie slovenského insitného umenia zo Srbska do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO," priblížila Saktorová.

Návštevníci sa môžu tešiť i na komentované prehliadky s Pavlom Babkom 5. a 6. novembra o 16.00 h.

"Kovačické insitné umenie charakterizuje mimoriadna úprimnosť, jednoznačnosť, bezprostrednosť a jedinečná technika spracovania. I preto sa začína kampaň na jeho zapísanie do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Úspech takého procesu obohatí nielen Slovensko a Srbsko, ale určite aj celý, nielen umelecký svet. V mene kolektívu pracovníkov SSM som rád, že taký významný proces štartuje práve u nás s podporou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a pod záštitou ministerky kultúry," zdôraznil Marcel Pecník, riaditeľ SSM.

Kovačica, najväčšia slovenská obec v Srbsku, má na mape svetového naivného umenia dominantné postavenie a mnohí ju považujú za akúsi mekku insity. Podľa Pecníka rozoznateľnými znakmi kovačickej insitnej školy sú silný kolorit a očarujúca intenzita farieb. Farba ako výtvarný element v tvorbe väčšiny naivných maliarov je prenesená z ľudových krojov a folklóru. Je živá a intenzívna. Každý z umelcov vytvára svoj vlastný rozpoznateľný a autentický štýl.