Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Jedna z mála zachovaných dreveníc ponesie meno po Š. Nosáľovi

Na snímke Štefan Nosáľ Foto: TASR - Michal Svítok

Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21.500 eur.

Hriňová 14. augusta (TASR) - Drevenicu, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi, sprístupnia v piatok o 13.00 h v jeho rodisku, v Hriňovej. Objekt kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa za 30.000 eur a je jednou z posledných zachovaných príkladov tradičnej podpolianskej architektúry.

Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21.500 eur. Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. Drevenica sa nachádza neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry. Otvoria ju v predvečer podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré približuje tradície a zvyky ľudí na Podpoľaní.

Ako pre TASR uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií sa realizovali už od zakúpenia drevenice na jar 2016. Mesto a nadšenci tradícií na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér bol vybavený dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie z prostriedkov grantu.