Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Kremnici budú modernizovať tepelné rozvody

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Investícia na modernizáciu dosiahne čiastku približne 700-tisíc eur.

Kremnica 24. februára (TASR) - Tepelné rozvody v Kremnici sa v najbližšom období dočkajú modernizácie. Spoločnosť Stefe, ktorá je od januára tohto roka v meste novým dodávateľom tepla a teplej úžitkovej vody (TÚV), chce po ukončení vykurovacej sezóny a získaní nevyhnutných povolení investovať na tento účel približne 700.000 eur.

"Investície a modernizácia sa dotkne aj zdrojov na výrobu tepla, kde sa predpokladá suma približne 100.000 eur. Z dlhodobého hľadiska prinesie táto obnova Kremničanom zníženie nákladov na teplo, minimalizáciu tepelných strát a zefektívnenie dodávok tepla," uviedla pre TASR Zuzana Navrátilová zo spoločnosti Stefe SK, a.s.

Podľa jej slov sa tým zamedzí aj výpadkom v dodávke tepla a teplej vody a teplo bude pre Kremničanov nie len efektívnou, ekologickou, ale aj spoľahlivou energiou. "Výmena tepelných rozvodov je dlhodobá investícia, ktorá zabezpečí kvalitné a ekologické teplo pre Kremnicu na minimálne ďalších 50 rokov," podotkla.

Proces tvorby projektovej dokumentácie je podľa jej slov uzavretý a spoločnosť už začala s plánovaním zemných prác v jednotlivých častiach mesta. "Odberatelia budú vždy v predstihu informovaní o začatí prác spojených s obnovou tepelného hospodárstva v konkrétnych uliciach mesta," upozornila Navrátilová.

Súčasťou optimalizácie zdrojov tepla bude aj zefektívnenie výroby tepla z biomasy. Tento spôsob výroby je ekologickejší a lacnejší v porovnaní s plynom. Spoločnosť už podľa Navrátilovej podnikla prvé kroky v podobe zmeny dodávateľa štiepky. "Pozreli sme sa na ceny a kvalitu štiepky v regióne a na základe toho sme sa rozhodli pre dodávateľov, ktorí sú v porovnaní s tým predchádzajúcim cenovo výhodnejší čo sa odrazí aj na celkových nákladoch na teplo," podotkla.