Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na magistráte Banskej Bystrice občanov bezplatne vyšetria odborníci

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Denisa Horváthová

Mesto umožní vyšetrenia a poradenstvo priamo v priestoroch úradu každý druhý pondelok v mesiaci v čase od 7.00 do 11.00 h.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) – Obyvatelia mesta pod Urpínom môžu od 9. mája opäť využiť možnosť bezplatného preventívneho vyšetrenia, ako aj poradenstvo odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Mesto a RÚVZ totiž obnovili spoluprácu. Na základe zmluvy odborní pracovníci Poradne zdravia pri RÚVZ budú svoje služby poskytovať tak pracovníkom magistrátu, ako i ostatným obyvateľom.

"V prípade vyšetrenia zamestnanca mestského úradu to budú vyšetrenia na zisťovanie výšky hladiny celkového a HDL cholesterolu, glukózy, triglyceridov v krvi, krvného tlaku, zastúpenia telesného tuku či absolvovanie testu zdravé srdce. Súčasťou zmluvy je aj poradenstvo pre zdravú výživu, odvykanie od fajčenia a poskytovanie ďalších požadovaných informácií v oblasti zdravého životného štýlu," priblížila vedúca Oddelenia podpory zdravia banskobystrického RÚVZ Silvia Kontrošová.

Vyšetrenia u občanov sa budú týkať zisťovania výšky hladiny cholesterolu, krvného tlaku, zastúpenia telesného tuku či absolvovania testu zdravé srdce. Aj im poradia, ako sa zdravo stravovať alebo ako si odvyknúť od fajčenia.

"Pri zvýšených hodnotách jednotlivých biochemických parametrov odporučíme klientom opakovanú kontrolu," dodala Kontrošová.

Mesto umožní vyšetrenia a poradenstvo priamo v priestoroch úradu každý druhý pondelok v mesiaci v čase od 7.00 do 11.00 h.