Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Banskobystrický kraj

V Mýtnej sa opäť protestovali za urýchlenú výstavbu R2 v plnom profile

Nadmerné dopravné zaťaženie cesty vedúcej cez obec Mýtna v okrese Lučenec komplikuje život obyvateľom. Mnoho ľudí sa z dediny pre tieto problémy už odsťahovalo, ďalší sa snažia o budovanie protihlukových bariér. Foto: TASR/Ján Siman

Na podujatí vystúpili okrem starostu Mýtnej aj ďalší komunálni politici.

Mýtna 2. júna (TASR) – Protestné zhromaždenie za urýchlené vybudovanie rýchlostnej komunikácie R2 v plnom profile z Kriváňa do Košíc sa dnes konalo v obci Mýtna v Lučeneckom okrese. Organizátorom akcie bol starosta obce Pavel Greksa a zúčastnilo sa jej približne 200 ľudí.

„Zišli sme sa tu, aby sme upozornili vládu, že ak sa vo výstavbe rýchlostnej cesty R2 nebude pokračovať, budeme takéto stretnutia na celom úseku do Košíc organizovať každý mesiac. Chceme na nich upozorňovať na skutočnosť, že pokiaľ na južnom Slovensku nebude dobudovaná infraštruktúra, nebudeme tu môcť žiť na takej úrovni, ako sa žije na západnom Slovensku,“ povedal starosta. Ako dodal, dopravná situácia v obci je mimoriadne zlá. „Mýtnou prejde denne 18.000 áut, cesta I/50 sa nachádza blízko rodinných domov a hluk je v nich neznesiteľný. Dochádza aj k narušeniu statiky,“ uviedol.

Podľa jeho slov by sa v dedine žilo oveľa pokojnejšie a zvýšila by sa aj bezpečnosť premávky, ak by sa vybudoval obchvat, ktorý je naplánovaný ako súčasť komunikácie R2. „Sme už unavení 40 rokov počúvať stále nové sľuby o tom, ako sa postaví tento obchvat a rýchlostná cesta do Košíc. Nedávno som na obecnom úrade našiel projekt pôvodného obchvatu obce z roku 1976. Už vtedy sa počítalo s výstavbou rýchlostnej cesty do Košíc, ale nestalo sa tak,“ konštatoval Greksa.

Plnú podporu realizácii R2 v plnom profile vyjadril predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ktorý takisto vystúpil na protestnom zhromaždení. „Novohrad, Gemer a Hont patria medzi najviac skúšané miesta na Slovensku. Tunajší ľudia nepotrebujú sociálne balíčky, ale prácu. Tá však nepríde, ak sa sem nebude možné dostať po normálnej ceste,“ uviedol. Ako doplnil, nie je ani voči financovaniu výstavby R2 zo súkromných prostriedkov, uprednostňuje však čo najmenšiu záťaž pre daňovníkov. „Pokiaľ na týchto PPP projektoch nechce niekto škaredým spôsobom rýchlo zarobiť, môžu mať svoj význam tam, kde eurofondy už nestačia,“ podotkol.

Na podujatí vystúpili okrem starostu Mýtnej aj ďalší komunálni politici. Starosta obce Bátka Peter Hencz zdôraznil, že Košice a Bratislavu je potrebné spojiť najkratšou možnou trasou, teda cez juh Slovenska. Podporu budovaniu rýchlostnej cesty R2 v regiónoch Novohrad a Gemer vo svojom príhovore vyjadril i primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar.

Primátorka Lučenca Alexandra Pivková na protestnej akcii verejne nevystúpila, pre TASR však uviedla, že spolu so starostami okolitých obcí sa aj doteraz snažili na pracovných stretnutiach a rokovaniach zasadiť o pokračovanie výstavy R2 smerom na Košice. „Je nevyhnutné, aby sa práce nezastavili a pokračovali minimálne tak ako predchádzajúce štyri roky. Stieranie regionálnych rozdielov sa musí diať aj v praxi a infraštruktúra je nevyhnutnosťou nielen z hľadiska vytvárania pracovných príležitostí, pre investorov, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí sa z regiónu presúvajú na východ či západ,“ povedala.

Protest v Mýtnej prišiel podporiť aj poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd), ktorý pred niekoľkými dňami zorganizoval podobnú akciu v Bátke v okrese Rimavská Sobota. „Požiadavky sa nemenia a výzva vláde, aby bola cesta z Kriváňa do Košíc naprojektovaná a realizovaná v plnom profile a bezodkladne, je aktuálna aj tu v Mýtnej,“ povedal Simon. Podľa svojich slov bude v organizácii protestov pokračovať a najbližší sa bude konať na zatiaľ nešpecifikovanom mieste pri Rožňave.