Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na zosnulých sa bude spomínať v Sieni významných osobností Lučenca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sieň významných osobností Lučenca bola vybudovaná v roku 2016 z budovy bývalej márnice.

Lučenec 1. novembra (TASR) - Zlomené krídla je názov podujatia venovaného spomienke na zosnulých, ktoré sa každoročne koná v Sieni významných osobností Lučenca na centrálnom cintoríne. Tento rok sa uskutoční v piatok o 15.30 h.

Ako pre TASR uviedla vedúca kancelárie primátorky v Lučenci Mária Bérešová, toto pietne podujatie býva za prítomnosti duchovných všetkých cirkví, pôsobiacich na území mesta. "Súčasťou je aj zádušná omša," dodala.

Sieň významných osobností Lučenca bola vybudovaná v roku 2016 z budovy bývalej márnice. Inštalácia, ktorá sa v objekte nachádza, odkazuje na najvýznamnejšie osobnosti, ktoré v meste pôsobili. Vystavené sú tiež dokumenty, späté s cintorínom.

V Lučenci sú štyri cintoríny, okrem centrálneho, ktorý sa označuje aj ako katolícky, je tam ešte kalvínsky cintorín s urnovým hájom a dva ďalšie sú v mestských častiach Malá Ves a Opatová. "Máme ešte aj zvierací cintorín, ktorý bol v Lučenci v rámci Slovenska vybudovaný vôbec ako prvý na mestskom pozemku," doplnila vedúca kancelárie primátorky mesta.