Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen má ďalšiu gynekologickú ambulanciu, skráti čakacie lehoty

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Novú gynekologickú ambulanciu nájdu pacientky vo zvolenskej nemocnici na 2. poschodí poliklinickej časti nemocnice.

Zvolen 24. marca (TASR) - Nemocnica Zvolen má novú gynekologickú ambulanciu. Jej zriadenie vzišlo z požiadaviek pacientok a mamičiek, ktorým takto nemocnica priniesla nielen vyšší komfort, ale aj skrátenie čakacej lehoty na vyšetrenie.

"Vzhľadom na dlhodobo vysoký záujem o služby gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sme intenzívne vnímali potrebu otvorenia ďalšej ambulancie pre naše pacientky. Nová gynekologická ambulancia zvýši komfort a skráti čakaciu lehotu na vyšetrenie. V ambulancii ordinujú lekári gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a ambulancia ponúka komplexnú diagnostickú a liečebnú starostlivosť pre pacientky všetkých vekových kategórií, vrátane starostlivosti pre nastávajúce mamičky," uviedol pre TASR zástupca primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Andrej Jenčo.

V ambulancii je k dispozícii moderná prístrojová technika, do nákupu ktorej nemocnica investovala približne 50.000 eur. Rýchlosť a kvalitu vyšetrenia zvýšil nový ultrazvukový prístroj, kardiotokograf a kolposkop.

„Kardiotokograf zaznamenáva srdcovú frekvenciu plodu a zároveň kontrakcie maternice. Na základe získaných údajov dokážeme vyhodnotiť stav plodu a odhaliť eventuálne ohrozenie. Ultrazvukový prístroj nám umožňuje zobrazovať vnútorné pohlavné orgány ženy a diagnostikovať prípadné patologické štruktúry, akými môžu byť napríklad nádory alebo cysty. Taktiež slúži na vyšetrovanie plodu počas celého obdobia trvania gravidity. Kolposkop je zase nápomocný v boji proti rakovine krčka maternice, pretože umožňuje jeho podrobné vyšetrenie pri optickom zväčšení, čím zvyšuje šancu odhaliť nádor už v skorom štádiu,“ priblížil Jenčo.

Novú gynekologickú ambulanciu nájdu pacientky na 2. poschodí poliklinickej časti nemocnice. Okrem novej gynekologickej ambulancie pôsobí v rámci gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice aj príjmová ambulancia. Komplexnú gynekologickú starostlivosť zabezpečuje obvodná gynekologická ambulancia na 1. poschodí polikliniky.