Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

NETRADIČNÝ EXPONÁT: Múzeum vystavuje preparát vrabca poľného

Na snímke preparát vrabca poľného zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktorý je ojedinelý svojou svetlejšou, krémovou farbou peria, 6. decembra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

V prírode sa občas môžeme stretnúť s jedincami, ktorých sfarbenie sa odlišuje od typickej farby tela ich druhu.

Rimavská Sobota 6. decembra (TASR) – Preparát vrabca poľného je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca decembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho biologičky Moniky Gállfyovej ide o netradičný exemplár, pretože sa od bežných líši svojím svetlým sfarbením.

„Náš vrabec nie je celkom biely, je skôr krémový. Na hlave má veľmi slabo viditeľnú čiapočku, slabo je viditeľná tiež čierna škvrna pod zobákom a tmavé škvrny na lícach. To naznačuje, že malé množstvo pigmentu mal,“ vysvetlila Gállfyová.

V prírode sa podľa jej slov občas môžeme stretnúť s jedincami, ktorých sfarbenie sa odlišuje od typickej farby tela ich druhu. „Veľmi zriedka sa môžeme stretnúť aj s bielymi alebo takmer bielymi vrabcami. Svetlé sfarbenie jedincov je spôsobené poruchami pigmentácie, ktorých je niekoľko typov,“ dodala biologička.