Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Delegácie na oslavách SNP uvíta prezident SR, polícia bude v strehu

Na snímke vľavo český prezident Miloš Zeman a druhý vľavo prezident SR Andrej Kiska. FOTO TASR/Martin Baumann

Na oslavy pricestujú hlavy štátov z Českej republiky Miloš Zeman a Poľskej republiky Bronisław Komorowski.

Banská Bystrica 26. augusta (TASR) – Na oslavách 70. výročia SNP v Banskej Bystrici, ktorých hlavná časť bude 29. augusta pod Pamätníkom SNP, organizátori očakávajú účasť minimálne 10.000 ľudí. Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva je to ich obvyklá návštevnosť po minulé roky. Účasť už potvrdili zástupcovia 36 veľvyslanectiev, napríklad aj zo Saudskej Arábie, Brazílie či Venezuely.

Ako na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici Mičev potvrdil, na oslavy pricestujú hlavy štátov z Českej republiky Miloš Zeman a Poľskej republiky Bronisław Komorowski. Oficiálne potvrdil aj účasť ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu.

Na otázku TASR, či už je známe, kto pricestuje na oslavy SNP z Ukrajiny, odkiaľ bol pozvaný prezident Petro Porošenko, a kto príde z Nemecka, Mičev reagoval slovami, že oficiálnu odpoveď z týchto krajín zatiaľ nedostali. "Odozvu nemáme."

Dodal, že všetko sa môže zmeniť aj 24 hodín pred začiatkom osláv. Predpokladá však, že z Ukrajiny nepricestuje nikto, na akte kladenia vencov sa tak zúčastní zástupca veľvyslanectva.

"Má prísť štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Bieloruska. Ešte nie je celkom potvrdená účasť zástupcu Bulharska, preto nechcem hovoriť meno. Veľvyslanectiev máme potvrdených 36, čo je veľký počet. Celkovo máme nahlásených vyše 90 vencov, čiže tých delegácií, ktoré sa zúčastnia oficiálnej časti centrálnych osláv SNP je veľa," uviedol Mičev.

Polícia skontroluje každého účastníka

Akt kladenia vencov sa začne o 11. hodine preletom stíhačiek. O 12.00 h bude nasledovať slávnostné zhromaždenie, na ktorom s príhovormi vystúpia naši najvyšší ústavní činitelia.

Oficiálnych hostí, ktorí majú prichádzať do areálu Pamätníka SNP od 10.30 h, bude vítať prezident SR Andrej Kiska, banskobystrický primátor Peter Gogola a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Ako informoval krajský policajný riaditeľ v Banskej Bystrici Marián Slobodník, polícia je pripravená zvládnuť poriadok a bezpečnosť účastníkov osláv. Areál múzea a okolie bude hermeticky uzavreté. Návštevníci sa do dejiska osláv dostanú len od Námestia slobody, z ulice ČSA, zo Štefánikovho nábrežia alebo od hotela Lux či z ulice, ktorej sa medzi Banskobystričanmi hovorí "Kakatka".

Každého jedného účastníka pri vstupe do areálu osláv polícia skontroluje cez bezpečnostnú bránu, bude prezerať aj batožinu. Slobodník počíta, že za hodinu dokážu takto skontrolovať okolo 2000 až 2500 ľudí. Kto bude mať pri sebe zbrane, nože alebo tyče a pod., polícia mu ich odoberie. Neodporúča nosiť ani sklenené fľaše, radšej plastové. Majiteľom veci vráti až po odchode z areálu na základe potvrdenia, ktoré predtým dostanú.

Na otázku TASR, ako je polícia pripravená na nežiaducich účastníkov, ktorí by mohli svojou účasťou a prejavmi narušiť dôstojnosť osláv, Slobodník reagoval: "Určite nebudem hovoriť konkrétne veci. Nebudem hovoriť ani o počtoch policajtov zaradených do týchto opatrení. Ale myslím si, že sme pripravení na každú alternatívu."

Hlavný organizátor osláv, Múzeum SNP v Banskej Bystrici, na centrálne oslavy 70. výročia SNP nepozval predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, a to aj za cenu porušenia protokolu. Ten sa však v médiách vyjadril, že sa na oslavy možno príde pozrieť aj bez pozvania.

Mičev 11. augusta pre TASR zdôraznil: "Nebudem pozývať fašistu na oslavu protifašistického vystúpenia, pripadá mi to absurdné a nechutné. To znamená, ak chce pán Kotleba, a bude mať ten žalúdok, sem prísť medzi účastníkov Povstania a pozrieť sa im do očí, nech sa páči, ale ako súkromná osoba. Len si myslím, že človek, ktorý hovorí, že Povstanie bola zrada na slovenskom národe a že sa ho zúčastnili dezertéri zo slovenskej armády, tu nemá jednoducho čo robiť."

Protest proti prípadnej účasti oficiálnych hostí z Ukrajiny na oslavách SNP v Banskej Bystrici už avizoval Vzdor - strana práce. Podľa vyhlásenia, ktoré poskytol médiám, chystá v mestskom parku v Banskej Bystrici 29. augusta mierovú manifestáciu. Odporcovia vojny a fašizmu očakávajú účasť hostí z Česka, Maďarska a Nemecka.

"Hlavným zmyslom akcie je vyjadrenie odporu voči rastúcej fašizácii spoločnosti a narastajúcemu počtu vojnových konfliktov po celom svete. Naši členovia sú pripravení zabrániť vstupu vojnových štváčov na čele s prezidentom Ukrajiny Porošenkom na oslavy SNP. Vojnových štváčov a podporovateľov vojny a fašizmu na oslavách SNP nechceme. Vlastnými telami zabránime ich vstupu!" reagoval vo svojom vyhlásení pre médiá Vzdor - strana práce.