Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Pešie zóny v Banskej Bystrici nielen ako bezpečný priestor pre chodcov

Mesto Banská Bystrica Foto: TASR/Branislav Račko

Plánovanie peších zón a ich premien by malo reflektovať oveľa viac aspektov ako problém dopravy, tvrdí odborníčka.

Banská Bystrica 15. septembra (TASR) – Pešie zóny sú súčasťou našich miest. Na začiatku 90. rokov vyvolával koncept vyčlenenia rozsiahlych priestorov v centrách pre peších obavy i nadšenie. Architekti, urbanisti, dopravní inžinieri, ale najmä zástupcovia samospráv museli riešiť množstvo výziev. Zhruba po 20 rokoch sa ukazuje, že pešie zóny nie sú iba priestorom, kde sa má chodiť bezpečne pešo. O tomto všetkom, ale tiež o plánovaní peších zón budú diskutovať odborníci v stredu (16.9.) o 18.00 h v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici v rámci cyklu Záhradné dišputy.

"Plánovanie peších zón a ich premien by malo reflektovať oveľa viac aspektov ako problém dopravy. Majú zásadný význam pre vnímanie mesta turistami, vytvárajú jeho identitu, ovplyvňujú miestnu ekonomiku i politiku. Sú miestom pre vytváranie sociálnych kontaktov a posilňovanie väzieb medzi skupinami obyvateľov. Dôležitým sa stal aj environmentálny aspekt. Výzvou zostáva vyľudňovanie centier miest, čo znižuje atraktívnosť peších zón, ktoré sú ich súčasťou," priblížila Martina B. Paulíková z Nadácie Ekopolis.

"Na dišputách sa dozviete o skúsenostiach, ako sa plánovali a realizovali pešie zóny v Banskej Bystrici, Zvolene a Martine, čo sa podarilo, čo je inak oproti plánom, odporúčania po rokoch pre budúce projekty peších zón, respektíve ich revitalizácie. Predstavíme tiež inšpiratívne a pozitívne spôsoby riešenia problémov peších zón a pozrieme sa na projekt predĺženia pešej zóny v Banskej Bystrici cez skúsenosti z minulosti," dodala Paulíková.

Podujatie sa uskutoční v rámci Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.