Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

DEFINITÍVNE: Známa banskoštiavnická pôrodnica do dvoch mesiacov končí

Na snímke vstup na Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie banskoštiavnickej nemocnice 21. marca 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Primátorka mesta v tejto súvislosti uviedla, že mesto urobilo v tejto veci všetko, čo mohlo.

Banská Štiavnica 21. marca (TASR) – Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie banskoštiavnickej nemocnice do dvoch mesiacov presunú do nemocnice v Žiari nad Hronom. Podľa Tomáša Kráľa, hovorcu spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnice vlastní, je dôvodom fakt, že oddelenie stratilo multiodborovú podporu pri riešení závažných stavov.

Ako dnes uviedol na stretnutí s novinármi, nemocnica v Banskej Štiavnici prejde postupnou reprofiláciou na lôžka pre dlhodobo chorých. V súčasnosti už neprevádzkuje žiadne oddelenie, ktoré by poskytovalo urgentnú alebo akútnu zdravotnú starostlivosť. Dlhodobo nemá oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie chirurgie a od januára tohto roka ani interné oddelenie.

„To vytvára závažné medicínske dôvody na to, aby gynekologicko-pôrodnícke oddelenie bolo presunuté do žiarskej nemocnice,“ dodal Kráľ s tým, že takto oddelenie nedokáže plne zabezpečiť bezpečnosť pri najzávažnejších stavoch, ktoré môžu nastať počas pôrodu alebo po pôrode. K presunutiu oddelenia by malo dôjsť do konca mája tohto roka.

V Žiari pripravuje spoločnosť veľkú investíciu v podobe dostavby nemocničného pavilónu B. Plánovanou súčasťou je podľa Kráľa aj moderná pôrodnica novej generácie. Tento projekt je podľa jeho slov v súčasnosti predmetom rokovaní s Banskobystrickým samosprávnym krajom, ktorý je vlastníkom budovy. Ešte predtým však podľa hovorcu nemocnica zrealizuje rýchlu investíciu do hotelovej časti súčasného žiarskeho oddelenia.

„Boli by sme veľmi radi, keby celý personál banskoštiavnickej pôrodnice prijal našu ponuku presunúť sa do žiarskej nemocnice. Veľmi by sme privítali, keby to dobré, čo v tejto pôrodnici dlhé roky dobre fungovalo, ide najmä o prístup voči pacientkam, sme vedeli do veľkej miery presunúť do žiarskej nemocnice,“ poznamenal Kráľ. Banskoštiavnickú pôrodnicu nevyhľadávali len ženy z regiónu, ale naopak z celého Slovenska. Z celkového počtu 500 pôrodov za rok je približne iba desatina domácich rodičiek.

Primátorka mesta Nadežda Babiaková v tejto súvislosti uviedla, že mesto urobilo v tejto veci všetko, čo mohlo. Ešte minulý týždeň listom vyzvala spoločnosť Svet zdravia, aby prehodnotilo situáciu a oddelenie nepresúvalo. Viackrát však pripomenula, že mesto nemá na súkromnú spoločnosť a jej plány s nemocnicou reálny dosah. O situácii sa hovorilo aj na dnešnom mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva, kde poslanci prijali uznesenie, ktorým dali najavo svoj nesúhlas s plánmi spoločnosti Svet zdravia. To podporili aj starostovia okolitých obcí. Babiaková sa chce ešte raz obrátiť na spoločnosť a aj Všeobecnú zdravotnú poisťovňu.

Presun oddelenia zdvihol vlnu nevôle aj medzi miestnymi, na internete sa objavila petícia, v ktorej ľudia vyjadrujú svoj nesúhlas so zatvorením oddelenia. Zámer spoločnosti sa nepáči ani primárovi gynekologicko - pôrodníckeho oddelenia Mariánovi Špilovi. Ten v tejto súvislosti uviedol, že nevidí dôvod, prečo by mala byť pôrodnica zatvorená.

Nedostatok odborného personálu takisto aj stratu podpory zo strany iných oddelení odmieta. „Na oddelení sme štyria druhoatestovaní lekári. My v podstate interné a chirurgické oddelenie nepotrebujeme, je nám treba len anestézia a tá je zabezpečená,“ podotkol. On osobne a takisto aj personál oddelenia je podľa jeho slov z rozhodnutia spoločnosti sklamaný. „To oddelenie sme si vybudovali my sami. Vybudoval si ho personál do takej podoby, ako je teraz. Spravili sme si dobré meno, chodia k nám rodičky z celého Slovenska. Každý je z toho sklamaný, lebo to je naše dieťa,“ poznamenal v tejto súvislosti.