Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Proces s Viliamom M. v kauze výbuchu pokračuje,vypovedali kriminalisti

Archívne foto Viliama M. prichádzajúceho do budovy súdu v Nitre 13. februára 2015, kde má padnúť rozsudok nad Viliamom M. obžalovaným z vraždy Jozefa Gudábu z jari 2003. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Tento skutok som nespáchal, nemal som dôvod dať zabiť Zuzanu Mišenkovú. Už som bol obvinený z vrážd, lúpeží, krádeží, ale ani jeden skutok sa nepotvrdil, vyjadril sa obžalovaný Viliam M.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) – Výpoveďami ďalších svedkov pokračovalo dnes po dvoch mesiacoch na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z leta 2009. Na lavici obžalovaných sedia za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy Viliam M. a Ján K. Prvý si mal objednať likvidáciu svojej švagrinej Zuzany Mišenkovej, ktorá však explóziu prežila a druhý, ktorý je vo výkone trestu za iné skutky, ju mal vykonať. Obaja tvrdia, že sú nevinní.

Medzi svedkami boli dnes aj dvaja policajti z kriminálky, ktorí rozprávali o okolnostiach vyšetrovania výbuchu. Ďalšieho svedka eskortovali na ŠTS z väzenia, istý čas totiž sedel s korunným svedkom v tomto procese Milanom Pavlovičom. Ten vypovedal už v apríli tohto roku a takisto ho priviedli spoza mreží, kde si odpykáva právoplatný 25-ročný trest za úkladnú vraždu topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku, synovca obžalovaného Viliama M.

Ako vtedy uviedol, medzi oboma obžalovanými robil akúsi spojku a odovzdával odkazy, aby ich spolu nedávali dokopy, hoci vraj Topoľčany a okolie vedelo, že "Ján K. robí pre Viliama M. špinavú robotu, že je to jeho človek". Bolo údajne len na vykonávateľovi, akým spôsobom Zuzanu Mišenkovú zlikviduje a on sa rozhodol pre nálož. Tú do priestorov predajne v osudný augustový deň doniesol Peter Hertl, ktorý pri výbuchu zahynul. Ján K. ju mal odpáliť na diaľku.

"Tento skutok som nespáchal, nemal som dôvod dať zabiť Zuzanu Mišenkovú. Už som bol obvinený z vrážd, lúpeží, krádeží, ale ani jeden skutok sa nepotvrdil," vyjadril sa obžalovaný Viliam M., ktorý je na slobode. Popiera, že s príbuznými mal nezhody a že išlo o vybavovanie si účtov.