Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Iniciatíva Cesty pre Slovensko upozorňuje na krízy v regiónoch

Ondrej Lunter, archívna snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Medzi závažné problémy, s ktorými zápasia slovenské regióny, patrí aj doprava, upozorňuje Ondrej Lunter.

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Hoci Slovensko žije kauzami a celospoločenskými problémami, ktorých riešenie je pre tvár krajiny dôležité, nesmú prekryť mimoriadne dôležité témy, bytostne sa dotýkajúce občanov vo všetkých regiónoch. Konštatoval to v stredu podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. Informoval o výzve starostov, primátorov a zástupcov vyšších územných celkov združených v iniciatíve Cesty pre Slovensko, ktorá je adresovaná politickým stranám štyri mesiace pred parlamentnými voľbami. "Situácia je kritická, problémy, s ktorými denne zápasíme, treba bezodkladne riešiť," zdôraznil.

Iniciatíva sa chce stretnúť s každou relevantnou politickou stranu, ktorá sa uchádza o dôveru voličov, prebrať problémy v regiónoch a žiadať konkrétny záväzok na ich riešenie.

Okrem dlhodobo kritizovaného stavu ciest II. a III. triedy, na ktoré krajom chýba 230 miliónov eur, aby dobehli investičný dlh hromadiaci sa desiatky rokov a efektívnej regionálnej železničnej dopravy, sú to najmä dostupné sociálne služby a zdravotná starostlivosť. Ak sa nezačnú riešiť ihneď, hrozí v niektorých regiónoch sociálna kríza.

"Vlastnými silami v obciach, mestách a krajoch na to nestačíme a nebudeme stačiť. Ich neriešenie, odkladanie a zametanie pod koberec môže v priebehu krátkych dvoch volebných období vyústiť do nenapraviteľných dôsledkov," varoval Lunter, jeden z iniciátorov výzvy.

Podľa neho počet žiadateľov o sociálnu starostlivosť už teraz presahuje zvládnuteľné kapacity v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach špecializovanej starostlivosti. Zabezpečenie sociálnych služieb bez centrálneho systémového riešenia a financovania zhoršuje situáciu každým dňom, a to aj vplyvom starnutia obyvateľstva.

"Aj v súvislosti s demografickými trendmi nám veľmi rýchlo stúpa počet žiadateľov o také miesta, ktorých je nedostatok. Počty čakateľov sa pohybujú v tisíckach a ich počet neustále rastie. Ak bude trend pokračovať, mám na mysli predpokladaný demografický vývoj a predpokladané možnosti samospráv, tak o desať rokov bude na Slovensku zhruba 66.000 seniorov v núdzi. My vlastnými silami dokážeme poskytnúť miesto pre zhruba 45.000, takže 21.000 seniorov zostane napospas osudu, čo je pre nás neprijateľný stav," konštatoval Mikuláš Pál, krajský poslanec a poslanec mesta Banská Štiavnica.

Závažným problémom, s ktorým zápasia slovenské regióny, je i zdravotná starostlivosť, predovšetkým zabezpečenie všeobecných a detských lekárov v mestách a obciach. Len v BBSK je v najbližších rokoch ohrozená pre viac ako 30.000 dospelých ľudí.

"Sme v situácii, kde je už dnes tretina lekárov v dôchodkovom veku a noví neprichádzajú. Čelíme začiatku krízy, o ktorej sa prakticky nehovorí. Fakt je taký, že v mnohých prípadoch, keď lekár odíde na dôchodok, na jeho miesto obyčajne v obciach už nepríde náhrada. Jednoducho taká ambulancia de facto zanikne a už sa neobnoví," dodal Stanislav Horník, krajský poslanec a primátor mesta Hriňová.