Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Rušnú križovatku v Rimavskej Sobote by mal nahradiť kruhový objazd

Námestie Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote by sa v priebehu tohto roka malo dočkať obnovy, ktorá by zahŕňala premiestnenie sochy a inštaláciu jednej alebo dvoch ďalších. Súčasťou obnovy má byť tiež rekonštrukcia budovy niekdajšieho župného domu na námestí, v ktorom v súčasnosti sídli okresný úrad (OÚ). Na snímke celkový pohľad na Námestie Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote dňa 2. marca 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Súčasná križovatka nie je napriek hustej premávke riadená svetelnou signalizáciou a nevýhodou je tiež jej komplikované riešenie, ktoré cez ňu neumožňuje priamy prejazd v smere po Jánošíkovej ulici.

Rimavská Sobota 3. marca (TASR) – Jednu z najrušnejších križovatiek v Rimavskej Sobote na uliciach Malohontská a Jánošíkova by mal v tomto roku nahradiť kruhový objazd. Podľa predbežných odhadov by jeho výstavba mala stáť necelých 180.000 eur, pričom prostriedky by poskytol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a projektovú dokumentáciu by financovalo mesto. O spomínanom zámere informoval primátor mesta a poslanec banskobystrického VÚC Jozef Šimko na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Súčasná križovatka nie je napriek hustej premávke riadená svetelnou signalizáciou a nevýhodou je tiež jej komplikované riešenie, ktoré cez ňu neumožňuje priamy prejazd v smere po Jánošíkovej ulici. „Autá preto uvedenú križovatku v podstate obchádzajú po Malohontskej. Vďaka objazdu by sme túto ulicu odbremenili a vyriešili zložitú dopravnú situáciu, ktorá tam nastáva hlavne v ranných hodinách,“ priblížil primátor s tým, že vybudovanie tohto dopravného uzla je v prvom rade požiadavkou občanov Rimavskej Soboty. „Navyše, takýto variant by vodičom pomohol šetriť pohonné látky,“ dodal.

Ako TASR informoval viceprimátor mesta a poslanec banskobystrického VÚC Ladislav Rigó, krajskí poslanci sa budú cestnými komunikáciami v rámci BBSK zaoberať na mimoriadnom zasadnutí dňa 24. marca. Dodal, že poslanci za okres Rimavská Sobota plánujú na tomto stretnutí predložiť na schválenie aj návrh na vybudovanie spomínanej kruhovej križovatky.

Na snímke nefunkčný podchod pod Malohontskou ulicou v Rimavskej Sobote dňa 3. marca 2016. Pri plánovanej výstavbe kruhového objazdu na tomto mieste sa ráta s jeho likvidáciou.
Foto: TASR/Branislav Caban


„Zatiaľ sme sa pod tento návrh podpísali štyria. Verím však, že sa pridajú aj zvyšní dvaja poslanci z nášho okresu,“ uviedol Rigó, ktorý chce o pláne výstavby objazdu informovať aj na zasadnutí krajskej Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. „Je síce len poradným orgánom VÚC, ale aj tam chcem zdôrazniť, že Rimavská Sobota tento objazd z hľadiska plynulosti a bezpečnosti premávky potrebuje,“ uzavrel viceprimátor.

Súčasťou výstavby objazdu má byť tiež likvidácia podchodu pre chodcov, ktorý bol vybudovaný pod Malohontskou ulicou v 80. rokoch pri jej výstavbe. Svoj účel však plnil len niekoľko rokov, posledné desaťročia je uzavretý a zaplavuje ho spodná voda.