Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Výročia SNP a 1. svetovej vojny si v Lučenci pripomínajú výstavou

Záujemcovia si môžu výstavu v Lučenci pozrieť do 30. septembra.

Lučenec 24. augusta (TASR) - Od predkov k potomkom je názov výstavy, ktorú sprístupnili v priestoroch Mestského úradu v Lučenci. Výstava je venovaná 100. výročiu vypuknutia 1. svetovej vojny a 70. výročiu Slovenského národného povstania. Návštevníci tam ale nájdu aj dokumenty o holokauste a povojnových rokoch v regióne Novohrad.

Autorka výstavy je Marta Galádová. Najväčší priestor na výstave venovala artefaktom z 1. svetovej vojny a remeslám, ktoré počas vojny využívalo vojsko. Väčšina vystavovaných predmetov sa zachovala vďaka dlhoročnej zberateľskej činnosti autorky. Dokumenty a fotografie mapujú kruté vojnové dejiny, ktoré zasiahli takmer všetky rodiny na Slovensku.

"Cieľom tejto výstavy je pripomenúť verejnosti, že by sme nemali zabúdať na minulosť, pretože história je učiteľkou života. Prostredníctvom vystavených predmetov a dokumentov chceme umožniť mladým ľuďom, ktorí nezažili vojnu, aby sa zoznámili s vojnovou históriou nielen z učebníc, ale aj prostredníctvom príbehov skutočných rodín," povedala Galádová.

Výstava ponúka návštevníkom okrem artefaktov z 1. svetovej vojny aj dokumenty o priamych účastníkoch SNP, o holokauste a povojnových rokoch v Novohrade. Čestné miesto dostali aj rodinné pamiatky, ktoré pre výstavu vybrali zo súkromných archívov obyvatelia Novohradu.

Autorka sa počas vernisáže výstavy poďakovala svojej rodine, predovšetkým dcére Alexandre Pivkovej, primátorke Lučenca, že jej pomohla vrátiť celú expozíciu z Bratislavy do Novohradu.

Záujemcovia si môžu výstavu v Lučenci pozrieť do 30. septembra.