Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici športovali s osobnosťami stovky detí

Ilustračný záber. Foto: Slavomíra Chovanová/TASR

Pod Urpínom súťažili deti v bežeckých a cyklistických disciplínach, vyskúšali si viaceré loptové hry, ale i napríklad streľbu.

Banská Bystrica 23. júna (TASR) - Slovensko oslávilo celosvetový olympijský deň v Banskej Bystrici. Do parku pod tamojší pamätník SNP zavítali stovky detí, súťažili vo viacerých športoch a disciplínach. Porozprávať sa mohli i so svojimi vzormi. Podujatie Športuj Slovensko totiž osobnou účasťou podporilo niekoľko známych slovenských reprezentantov. Ide o projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorý sa týmto spôsobom snaží deťom, mládeži a rodinám atraktívnou formou priblížiť športové aktivity. Akcia sa v tomto roku konala tretíkrát. Po Prešove a Štrbskom plese bola na rade Banská Bystrica, letný program uzavrie v septembri Bratislava.

Pod Urpínom súťažili deti v bežeckých a cyklistických disciplínach, vyskúšali si viaceré loptové hry, ale i napríklad streľbu. "Aktívne trénujem basketbal, ale zahrám si aj florbal, futbal a občas i tenis," prezradil jeden z chlapcov s loptou pod basketbalovým košom, ktorého doplnil jeho kamarát: "Ja sa tu iba tak hrám, ale aktívne sa venujem hokeju. Baví ma však ešte florbal. Spájam viaceré aktivity a práve tým sa zlepšujem."

Športové aktivity týchto detí nadchli napríklad i alpského lyžiara Adama Žampu, ktorý pre TASR uviedol: "Myslím si, že dieťa by malo byť všestranné a hlavne robiť šport, ktorý ho baví. Čiže futbal na sídlisku s kamarátmi alebo beh, to si môže dovoliť každý. Potom cyklistika, skupinové športy. Dôležité je, aby sa deti hýbali. Robili športy, ktoré ich bavia a keď budú väčšie, vyberú si ten jeden prioritný, s ktorým by mohli preraziť."

Do Banskej Bystrice prišiel v nedeľu na olympijský deň aj vodný slalomár Matej Beňuš. V sobotu pritom ešte bojoval v Čunove v pretekoch Svetového pohára, kde získal druhé miesto. "Toto bol jediný možný termín, kedy som mohol prísť a aktívne deti podporiť," prezradil Beňuš, pričom neskrýval nadšenie pri pohľade na športujúce deti: "Je dôležité podporiť športovanie detí zvlášť v tejto dobe akú žijeme. Mne sa veľmi páčila ich iskra, trošku i nervozita a adrenalín pred štartom. A potom následne v cieli to ich uspokojenie, deti boli radi, keď prišli do cieľa, boli zadýchané a my sme im spolu s ďalšími olympionikmi a športovcami dávali na krk medaily. Bol to krásny pohľad."

Podujatie Športuj Slovensko v rámci olympijského dňa prilákalo do Banskej Bystrice množstvo detí i rodičov. Cieľom tejto iniciatívy je rozvíjať pozitívny vzťah detí k športu a inšpirovať ich k tomu, aby sa stal súčasťou ich každodenného života. "Chceme budovať lepšie podmienky pre šport na Slovensku. Je veľmi dôležité, aby si už najmenšie deti postupne vytvorili športový návyk a prostredníctvom športu sa formovali detské osobnosti a utužovali sa vzťahy v rodinách," vyjadril hlavnú myšlienku projektu výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Gábor Asványi. Podujatie počas olympijského dňa v Banskej Bystrici považoval za vydarené: "My sme celú akciu v tomto meste postavili na ambasádoroch. Bola tu Nasťa Kuzminová, Robo Vittek, bratia Žampovci, Matej Beňuš, Klaudia Medlová a ďalší. Chceme, aby deti videli pozitívne príklady práve v týchto športovcoch. Myslím si, že ambasádori sa svojej úlohy chopili úžasne, boli žoviálni, všetko sa to nieslo v priateľskej atmosfére. Dúfam, že sme týmto podujatím nadchli deti i rodičov a splnili tak vytýčený cieľ."