Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Štiavnický živý šach prinesie v júli súboj Movsesjana s Dudom

Živé šachy v Banskej Štiavnici Foto: TASR/Jozef Ďurník

V minulosti si v Banskej Štiavnici naslepo so živými figúrkami zahrali viacerí svetoznámi veľmajstri, ako napríklad David Navara, Hikaru Nakamura, Lajos Portisch, Richárd Rapport a ďalší.

Banská Štiavnica 27. apríla (TASR) - V sobotu 9. júla sa v Banskej Štiavnici uskutoční už 12. ročník Štiavnického živého šachu, ktorého aktérmi budú arménsky veľmajster Sergej Movsesjan a poľský GM Jan-Krzysztof Duda. Vlani Movsesjan zdolal Petra Michalíka a bude obhajovať prvenstvo. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka Slovenského šachového zväzu (SŠZ).

V minulosti si v Banskej Štiavnici naslepo so živými figúrkami zahrali viacerí svetoznámi veľmajstri, ako napríklad David Navara, Hikaru Nakamura, Lajos Portisch, Richárd Rapport a ďalší. Ani tento rok nebude chýbať ikona podujatia – Sergej Movsesjan, ktorého súperom bude najväčší poľský talent a majster Európy v rapid šachu (2014) Jan-Krzysztof Duda.

V roku 2015 bol Duda najúspešnejší hráč na 2. šachovnici na majstrovstvách Francúzska družstiev, vyhral silný uzavretý turnaj Lake Sevan v Martuni (Arménsko) a bol druhý na majstrovstvách sveta juniorov do 20 rokov v ruskom Chanty-Mansijsku. Jeho najvyšší rating bol 2663, ktorý získal v decembri 2015.

V Banskej Štiavnici sa v termíne 2.-10. júla uskutočnia aj majstrovstvá Slovenska v šachu, ktoré sa budú skladať z uzavretého veľmajstrovského turnaja a medzinárodného openu.