Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na rómske obete holokaustu spomínali aj ich potomkovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predovšetkým po potlačení Slovenského národného povstania na jeseň roku 1944 došlo k represáliám na civilnom obyvateľstve.

Zvolen 10. decembra (TASR) - Aj za účasti potomkov obetí rómskeho holokaustu sa v utorok na židovskom cintoríne vo Zvolene uskutočnil spomienkový pietny akt, pripomínajúci vojnové vyvražďovanie Rómov. Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv a zorganizovalo ho občianske združenie In Minorita v rámci projektu Ma bisteren!.

"Cieľom tohto podujatia je pripomenúť rómske obete holokaustu z Podpoľania," uviedla pre TASR Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita.

Predovšetkým po potlačení Slovenského národného povstania na jeseň roku 1944 došlo k represáliám na civilnom obyvateľstve. K popravám dochádzalo priamo na mieste alebo na masových popraviskách v Dolnom Turčeku, Nemeckej, Kremničke, alebo práve na židovskom cintoríne vo Zvolene. Na Podpoľaní boli vyvraždené viaceré rómske komunity. Z Dúbrav v okrese Detva vyvraždili fašisti 15 mužov rodiny Klincovcov, o život tiež prišlo 12 rómskych mužov z Podkriváňa-Dolnej Bzovej, traja Rómovia z Hriňovej a rovnako traja z Vígľaša.

Na židovskom cintoríne vo Zvolene pribúdajú každý rok aj mená rómskych obetí z regiónu, ktorých je tam aktuálne zverejnených 38.