Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V zvolenskom múzeu je výstava 140 papierových betlehemov

Papierové rozkladacie betlehemy zo súkromnej zbierky rodiny Platekovej z Detvy počas výstavy v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene 6.decembra 2019. Jedná sa o priestorové kolorované betlehemy v rôznom stvárnení a v rôznej veľkosti. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak Foto: TASR

Na každého návštevníka čaká v múzeu ochutnávka medu z Topoľčianok

Zvolen 6. decembra (TASR) - Papierové rozkladacie betlehemy zo súkromnej zbierky rodiny Platekovej z Detvy vystavuje v týchto dňoch Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Jedná sa o priestorové kolorované betlehemy v rôznom stvárnení a v rôznej veľkosti.

Ako pre TASR uviedla pracovníčka múzea Ľubica Richterová, Stanislav Platek s manželkou Lýdiou vytvorili zbierku papierových rozkladacích betlehemov, pozostávajúcu z takmer 140 kusov. "Nachádzajú sa medzi nimi aj veľmi vzácne a ojedinelé kusy," pripomenula.

Betlehemy pochádzajú od známych českých autorov ako Vojtech Kubašta, Iva Fukalová, Jan Kudláček, Milan Teslovič, Pavel Langans, Zdeněk Petira, Pavel Pecina a ďalších. "Zbierku obohacujú aj skladacie betlehemy a priestorové pozdravy z Ameriky, Anglicka, Nemecka, Talianska, Ukrajiny a Japonska," doplnila.

Návštevníkov múzea môžu zaujať aj vyše sto rokov staré "kúsky", ale tiež súčasné betlehemy, ktoré dokážu navodiť pravú atmosféru Vianoc. Pre deti z materských a základných škôl je pripravená tvorivá dielnička, kde si po prehliadke vyrobia vianočný pozdrav pre svojich najbližších.

Na každého návštevníka čaká v múzeu ochutnávka medu z Topoľčianok, produkt štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

Výstava papierových betlehemov bude v LDM sprístupnená do 6. januára 2020.