Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Tréner Kováčik pred odchodom na ME: Kľúčové budú prvé dva zápasy

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Maroš Kováčik (vpravo) a kapitánka Zuzana Žirková počas tlačovej konferencie pred odchodom na ME v Bratislave, 9. júna 2015. Foto: TASR/Michal Svítok.

Ak chcú Slovenky postúpiť zo skupiny do ďalšej fázy turnaja, musia vyhrať minimálne dve stretnutia.

Bratislava 9. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky čaká na blížiacich sa majstrovstvách Európy v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna) náročný program. Počas piatich dní odohrajú v Šoproni v základnej D-skupine štyri duely, postupne sa stretnú so Švédskom, Litvou, Španielskom a domácim výberom Maďarska.



Ak chcú Slovenky postúpiť zo skupiny do ďalšej fázy turnaja, musia vyhrať minimálne dve stretnutia. "Keď sa skupina zamotá, niekedy ani tri výhry nie je dosť. Predpokladáme však, že dve výhry by mali stačiť. Na šampionáte budú všetky tímy kvalitné, o náročnosti turnaja hovorí aj fakt, že iba víťaz priamo postúpi na olympijské hry do Ria," povedal pred utorkovým odchodom do Maďarska tréner tímu SR Maroš Kováčik.

Družstvo pod jeho vedením odohralo v príprave desať duelov s bilanciou 2 výhry, 8 prehier. "Výsledky v príprave neukazujú našu aktuálnu výkonnosť. V priebehu programu sme sa zlepšovali, keď sa porovná náš výkon z prvého a posledného duelu, bol v tom veľký rozdiel," dodal. Veľmi dôležité z pohľadu ďalšieho účinkovania na šampionáte budú pre jeho zverenky prvé dva zápasy. Vo štvrtok nastúpia Slovenky proti Švédsku a o deň neskôr proti Litve. "Švédsko už máme prebraté, nasleduje Litva. Severanky hrajú veľmi agresívne, prehrávajú málo osobných súbojov. Litva produkuje menej organizovaný basketbal, za to má veľa kvalitných strelkýň na obvode. Uvidíme, ako to pôjde, chceme postúpiť a do druhej fázy si priniesť nejaké body. Verím, že náš mladý tím svojou bojovnosťou a tímových duchom môže prekvapiť," naznačil ambície tímu kouč Kováčik.



Dobrou správou nielen pre neho je zdravotný stav Zuzany Žirkovej. Opora národného tímu pre zranenie chodidla vynechala väčšinu prípravy a definitívne rozhodnutie o jej štarte na ME padlo len minulý týždeň. V záverečnom súboji v Chorvátsku však už ako striedajúca hráčka nastrieľala 12 bodov. "Momentálne sa cítim veľmi dobre. Proces rekonvalescencie bol veľmi zložitý, absolvovala som množstvo procedúr. Musím sa poďakovať lekárom, myslím, že odviedli stopercentnú robotu. Myslím, že ani veľa ľudí neverilo, že sa to uzdraví a budem fungovať. Môj zdravotný stav určite nie je stopercentný, ale určite dievčatám pomôžem," povedala skúsená rozohrávačka. Jej prínos do družstva ocenil aj Kováčik: "Po veľmi krátkom čase a zopár tréningoch nám pomohla už v Chorvátsku, keď dala 12 bodov. Nepodceňoval by som ani jej vplyv mimo ihriska, veľmi pozitívne vplýva na tím."

Na šampionáte v Maďarsku a Rumunsku bude štartovať po prvý raz až 20 tímov. Zo štyroch päťčlenných skupín postupujú do II. fázy turnaja tri najlepšie družstvá. Tie vytvoria dve šesťčlenné skupiny, ktoré po odohratí ďalších zápasov určia štvrťfinálové dvojice. Nový majster Európy automatický získa miestenku na OH 2016 do Ria, tímy z druhého a piateho miesta budú hrať interkontinentálnu olympijskú kvalifikáciu.

Nominácia basketbalistiek SR na ME (11.-28. júna)
rozohrávačky: Zuzana Žirková, Barbora Bálintová (obe Good Angels Košice), Kristi Toliverová (UMMC Jekaterinburg)
krídla: Martina Kiššová (Good Angels Košice), Dominika Baburová (MBK Ružomberok), Marta Páleníková (Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (BK IMOS Brno/ČR)
pivotky: Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková (Good Angels Košice), Lucia Krč-Turbová (Piešťanské Čajky), Anna Jurčenková (TSV 1880 Wasserburg/Nem.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)

Program D-skupiny (zápasy SR, Šopron)
11. júna (16.30 h): Švédsko - Slovensko
12. júna (16.30 h): Slovensko - Litva
13. júna (16.30 h): Španielsko - Slovensko
15. júna (19.00 h): Slovensko - Maďarsko