Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

VIDEO: Slovenky čaká prvý duel na ME. Proti Švédkam chcú zvíťaziť

Na snímke zľava Anna Jurčenková, tréner Maroš Kováčik, Martina Kiššová, Lucia Krč - Turbová, Zuzana Žirková a Romana Vyňuchalová. Foto: TASR/František Iván

Tréner Maroš Kováčik už má predstavu o úvodnej päťke, ktorú však z poverčivosti oznámi až desať minút pred úvodným vystúpením svojich zvereniek.

Šopron 10. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky pred úvodným štvrtkovým duelom D-skupiny majstrovstiev Európy proti Švédsku absolvovali v maďarskom Šoprone svoj tretí tréning. Tréner Maroš Kováčik už má predstavu o úvodnej päťke, ktorú však z poverčivosti oznámi až desať minút pred úvodným vystúpením svojich zvereniek.

"Včera sa nám podarilo vybaviť extra tréning, pretože sme nemali dlhú cestu a dnes sme mali v poradí druhý tréning. I keď neviem, či sa ranný dá počítať za celý tréning, každá jedna strela, ktorá vyslaná na tieto koše, nám pomáha dostať prostredie do povedomia," uviedol pre TASR generálny manažér reprezentácie SR Daniel Jendrichovský.

Na snímke sprava asistenti trénera Peter Jankovič, Martin Pospíšil a hlavný tréner Maroš Kováčik.
Foto: TASR/František Iván
Slovenky absolvujú vo štvrtok ráno ešte jednu tréningovú jednotku a podvečer o 16.30 h si zmerajú sily so spomínaným Švédskom. Tréner severského tímu Lars Johansson sa bude predovšetkým spoliehať na kvarteto Frida a Elin Eldebrinkové, Ashley Keyovú a Louice Halvarssonovú. "Frida prestúpila do ruského Kurska a odohrala zopár zápasov i v EL. Rozohrávku povedie jej dvojča Elin, dvadsať bodov na zápas sa očakáva od naturalizovanej Američanky Keyovej, ktorá má streleckú produkciu predovšetkým za tri body. Tieto tri hráčky roztiahnu obranu každého súpera, keďže výborne triafajú spoza trojkového oblúka. Vhodne ich dopĺňa pivotka Halvarssonová, ktorá sa napriek zraneniam pohybuje v tímoch pôsobiacich vo FIBA Cupe alebo EL," prezradil Jendrichovský.

Ak chcú Slovenky postúpiť zo skupiny do ďalšej fázy turnaja, musia vyhrať minimálne dve stretnutia. Radi by uspeli už proti Švédsku a Litve. Hlavný kormidelník Kováčik prezradil, že mali možnosť vidieť päť materiálov najbližšieho súpera. "Dúfam, že sa nám podarilo trafiť do skautingu, všetky veci máme pripravené, všetky sme prešli na tréningoch, či už v hre štyroch na štyroch alebo päť na päť. Pevne verím, že to, čo sme pripravili, tak bude zajtra fungovať," konštatoval Kováčik.

BASKETBAL-ME: Tréner M. Kováčik pred zápasom so Švédskom


Hra o Rio

Dôležitosť zápasu, aj z pohľadu olympijskej kvalifikácie do Ria 2016, si uvedomuje pivotka Žofia Hruščáková. "Bude to náročný duel nielen z hľadiska, že ide o úvodné stretnutie, ale pre nás i dosť kľúčový a my ideme vyhrať," načrtla ambície slovenského tímu Hruščáková a pokračovala: "Švédky hrajú dosť agresívne na útočnom i obrannom doskoku, hrajú rýchlo a fyzicky. Nesmieme sa utiahnuť a oplatiť im to. Mohla by platiť tvrdá defenzíva a rýchly protiútok."

BASKETBAL-ME: Hruščáková o sile švédskeho súpera


Známe prostredie

Realizačný tím ako i generálny manažér košického klubu Good Angels poznajú halu v Šoprone veľmi dobre, pretože v nej absolvovali množstvo duelov. "Myslím si, že nám Šopron aréna môže vyhovovať aj skrz toho, že v Košiciach hráme vo veľmi podobnej. Je rovnako priestorovo orientovaná a vždy sa nám tu dobre strieľalo. Verím, že sa to nezmení. Aj keď hala prešla veľkými zmenami," dodal Jendrichovský.

Na šampionáte v Maďarsku a Rumunsku bude štartovať po prvý raz až 20 tímov. Zo štyroch päťčlenných skupín postupujú do II. fázy turnaja tri najlepšie družstvá. Tie vytvoria dve šesťčlenné skupiny, ktoré po odohratí ďalších zápasov určia štvrťfinálové dvojice. Nový majster Európy automatický získa miestenku na OH 2016 do Ria, tímy z druhého až piateho miesta budú hrať interkontinentálnu olympijskú kvalifikáciu.

BASKETBAL-ME: Manažér reprezentácie SR žien D. Jendrichovský o tréningovom procese
.
nominácia basketbalistiek SR na ME (11.-28. júna)

rozohrávačky: Zuzana Žirková, Barbora Bálintová (obe Good Angels Košice), Kristi Toliverová (UMMC Jekaterinburg)
krídla: Martina Kiššová (Good Angels Košice), Dominika Baburová (MBK Ružomberok), Marta Páleníková (Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (BK IMOS Brno/ČR)
pivotky: Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková (Good Angels Košice), Lucia Krč-Turbová (Piešťanské Čajky), Anna Jurčenková (TSV 1880 Wasserburg/Nem.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)

Program D-skupiny (zápasy SR, Šopron)

11. júna (16.30 h): Švédsko - Slovensko
12. júna (16.30 h): Slovensko - Litva
13. júna (16.30 h): Španielsko - Slovensko
15. júna (19.00 h): Slovensko - Maďarsko
.

Stredajší tréning

Slovenské basketbalové reprezentantky pred úvodným štvrtkovým duelom majstrovstiev Európy proti Švédsku absolvovali v maďarskom meste Šopron 10. júna 2015 svoj tretí tréning. Na snímke kapitánka Zuzana Žirková.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke tretí zľava tréner Maroš Kováčik so svojimi zverenkami.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke vpravo tréner Maroš Kováčik a vľavo Anna Jurčenková.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke sprava Anna Jurčenková, Martina Kiššová, Zuzana Žirková, Barbora Bálintová a Katarína Tetemondová.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke sprava Beáta Janoščíková, Anna Jurčenková, Dominika Baburová, Marta Páleníková, Lucia Krč -Turbová, Katarína Tetemondová, Martina Kiššová a Barbora Bálintová.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke uprostred s loptou Kristi Toliverová.
Foto: TASR/František Iván