Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Slovenky po parádnom obrate porazili Švédky, hrdinkou drámy Žirková

Na snímke víťazná radosť hráčiek Slovenska po úvodnom zápase D-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Švédsko - Slovensko (69:72) v maďarskom meste Šopron vo štvrtok 11. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Zverenkyne Maroša Kováčika dokázali v druhom polčase zmazať dvojciferné strelecké manko.

Šopron 11. júna (TASR) – Slovenské basketbalové reprezentantky vyhrali vo štvrtok v prvom zápase ME so Švédskom po dramatickom priebehu 72:69. V maďarskom Šoprone na úvod bojov v D-skupine predviedli počas prvej polovice duelu nervózny výkon, ktorý sprevádzala strelecká nemohúcnosť. Situácia sa zmenila v tretej štvrtine, keď zmazali desaťbodové manko a v poslednej desaťminútovke ich potiahla k víťazstvu kapitánka Zuzana Žirková, ktorá zaznamenala dovedna 26 bodov.



V piatok sa opäť od 16.30 h stretnú s Litvou, v sobotu ich čaká súboj proti favorizovaným Španielkám. Tie dnes na úvod turnaja porazili Litvu rozdielom 14 bodov 72:58 (28:15).



Z päťčlennej skupiny do druhej fázy postupujú prvé tri tímy.

Na snímke radosť na lavičke Slovenska, vpravo v popredí tréner Maroš Kováčik v úvodnom zápase D-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Švédsko - Slovensko v maďarskom meste Šopron vo štvrtok 11. júna 2015.
Foto: TASR/František Iván


Švédsko – Slovensko 69:72 (40:30)
Štvrtiny: 22:16, 18:14, 13:23, 16:19
Zostavy a body: Halvarssonová 19, F. Eldebrinková 17 /3 trojky/, Egnellová 14, E. Eldebrinková 5, Bartholdová 0 (Keyová 9, Hamiltonová 4, Yderströmová 1, Anderssonová 0, Drammehová 0) – Kiššová 9, Jurčenková 7, Hruščáková 7, Toliverová 5, Bálintová 0 (Žirková 26 /3 trojky/, M. Páleniková a Krč-Turbová po 7, Vyňuchalová 4). TH: 23/17-27/15, trojky: 8:7, osobné chyby: 25:23 ,5 faulov: Hamiltonová, Bartholdová (obe Švédsko), rozhodcovia: K. Lasuiková (Kan.), O. Jokič (ČH), S. Tyslenko (Ukr.).


Už po desiatich sekundách hry otvorila skóre duelu trojkou Frida Eldebrinková. Po sérii nepresných zakončení sa presadila v 3. minúte Hruščáková, no okamžite po nej sa presne za dva body trafila i Elin Eldenbrinková, ktorá upravila na 5:2. Švédky o dve minúty neskôr už vyhrávali o päť bodov, keď sa presadila Halvarssonová (9:4). Slovenský tím však vďaka Jurčenkovej, Kiššovej a Hruščákovej naklonil misky váh na svoju stranu - 9:10. Dve o pol minúty pred koncom prvej štvrtiny Marta Páleníková síce vyrovnala na 16:16, ale záver patril severskému družstvu, ktoré po desiatich minútach vyhrávalo 22:16.



Vedenie zvýšila na začiatku druhej štvrtiny Hamiltonová a až po nej sa v 12. minúte presadila striedajúca Krč-Turbová - 24:18. Slovenky sa ťažko presadzovali cez švédsku obranu a nedarilo sa im využívať ani vyložené šance spod koša. Napriek tomu Toliverová v 15. minúte trojkou znížila manko na rozdiel štyroch bodov - 28:24. O dve minúty neskôr už svietil na ukazovateli skóre stav 35:24. Polčas vyznel v prospech reprezentácie Švédska, zakončila ho strelou spoza trojkového oblúka Halvarssonová (40:30).

Na snímke uprostred Zuzana Žirková (SR), vľavo Ashley Keyová, vpravo Frida Eldebrinková (obe Švédsko) v úvodnom zápase D-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Švédsko - Slovensko v maďarskom meste Šopron vo štvrtok 11. júna 2015.
Foto: TASR/František Iván


Druhé dejstvo odštartovala síce premenenou šestkou Elin Eldebrinková, no slovenská reprezentácia odpovedala dvoma bodmi Jurčenkovej a v 22. minúte i trojkou Marty Pálenikovej - 41:35. Švédky urobili v tých fázach viacero chýb, ale slovenské basketbalistky svoje strelecké príležitosti nepremenili a tak Halvarssonová v 24. minúte znova upravila na rozdiel desiatich bodov (45:35). Zverenky Maroša Kováčika zapli na vyšší stupeň, päť bodov Žirkovej a tri Hruščákovej znamenali stav 47:43 a reálne pomýšľanie na obrat v stretnutí. Slovensko zagresívnilo hru v osobných súbojoch, získavalo lopty v defenzíve, v 29. minúte Toliverová najprv upravila na 49:48 a po nej Žirková vyrovnala na 51:51. Nerozhodný stav bol i po tridsiatich minútach (53:53). Posledná štvrtina odštartovala dvoma trojkami Fridy Eldebrinkovej a švédsky tím bol opäť bližšie k víťazstvu. Po nej premenila dve šestky Halvarssonová a až potom prišla v 33. minúte trojka Žirkovej (61:56). Tá istá hráčka strelou spoza trojkového oblúka korigovala v 37. minúte aj na 61:64 z pohľadu Slovenska a o minútu neskôr i na 63:64. Krč-Turbová s Kiššovou sa postarali o obrat na 68:64, hoci Keyová trojkou korigovala na 67:68. Dramatický záver stretnutia vyznel v pomere 72:69 v prospech Slovenska, ktoré získalo dôležité dva body do tabuľky D-skupiny.



HLASY Z KABÍNY
Maroš Kováčik, tréner SR: "Prvý polčas nebol z našej strany vydarený. Myslím si, že bolo veľmi cítiť pozostatky z prípravy a nemali sme v tom čase vieru vo svoje sily a nechali sme súperovi príliš veľa priestoru na otvorené strely. Po polčase sme povedali dievčatám, že ak dostaneme znova toľko bodov, tak nie je šanca zvíťaziť, musíme byť agresívnejší a prikyvovaním hláv nám dali za pravdu."
Zuzana Žirková, kapitánka: "V prvom polčase sme hrali veľmi pomaly, všetko bolo pomalé. Obrana nebola dobrá, ale slová v šatni pomohli a začali sme hrať hru, ktorá sa od nás očakáva."
Martina Kiššová, hráčka: "V prvom polčase sme sa oťukávali, obrana nebola taká, ako by sme mali brániť. V druhom polčase nám aj niečo padlo a najmä sme zagresívnili obranu. Po polčase sme si povedali určité veci, cítili sme, že to nie je zápas, ktorý by sa nedal otočiť."
Lucia Krč-Turbová, hráčka: "Je to prvý kameň, ktorý padne zo srdca, pretože úvodné zápasy na šampionátoch sú veľmi dôležité. Verím, že toto víťazstvo nás po všetkých prehrách v príprave môže naštartovať."