Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Cleveland prehral s Golden State, Warriors vyrovnali stav série na 2:2

Hráč Cleveland Cavaliers LeBron James (23) stratil loptu po útoku hráča Golden State Warriors Davida Leea (10) počas druhej polovice štvrtej hry finále NBA v Clevelande vo štvrtok, 11. júna 2015 Foto: TASR/AP

Cavs nepomohlo ani 28 bodov Timofeja Mozgova a 20 bodov hviezdneho LeBrona Jamesa.

Cleveland 12. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors zvíťazili vo štvrtom stretnutí finále play off zámorskej NBA na palubovke Clevelandu Cavaliers 103:82 a vyrovnali stav série na 2:2. Najužitočnejší hráč súťaže Stephen Curry i Andre Iguodala zaťažili konto domácich 22 bodmi. Cavs nepomohlo ani 28 bodov Timofeja Mozgova a 20 bodov hviezdneho LeBrona Jamesa.

Psychickú výhodu po výhre v treťom súboji série mali domáci, ktorých opäť hnala vpred vypredaná Quicken Loans Aréna. Hostia vedeli, že v prípade ďalšieho neúspešného výsledku by prehrávali už 1:3 na zápasy a takýto stav žiadny tím v histórii súťaže vo finále ešte nikdy nezvrátil. Tréner Golden State Steve Kerr urobil pred úvodným rozskokom zmenu v základnej zostave, keď neefektívneho austrálskeho pivota Andrewa Boguta nahradil krídelníkom Andrem Iguodalom. Tento ťah sa z pohľadu konečného výsledku ukázal ako kľúčový.

Prvý polčas patril Warriors, ktorí sa v druhej štvrtine dostali do dvojciferného vedenia. Potom prišiel moment, ktorý vystrašil všetkých fanúšikov Clevelandu. James sa pri prieniku pod kôš dostal do kontaktu s obranou súpera a nešťastne dopadol do priestoru, kde sedel jeden z kameramanov. Líder domácich si rozrazil hlavu o jednu z kamier a krvavú ranu mu museli ošetriť lekári. Hoci následne pokračoval v stretnutí, nebol už taký dominantný ako v predchádzajúcich dueloch. Cavaliers sa napriek tomu podarilo vyrovnať hru i skóre v tretej štvrtine, keď kľúčové koše zaznamenal ruský pivot Mozgov. Záverečné dejstvo však naplno ovládli hostia. Vyhrali ho 27:12, keď hráčom Clevelandu dovolili premeniť z hry len dva z 18 pokusov. Domáci v konečnom zúčtovaní doplatili na nízku úspešnosť trojkovej streľby (z 27 pokusov len štyri úspešné) a slabý výkon striedajúcich hráčov, ktorí prehrali mikrosúboj s náhradníkmi Warriors 7:19.

"V útoku sme boli bezzubí. Nedarila sa nám streľba a musím priznať, že v závere nám došli aj fyzické sily. Teraz nás čaká trojdňová pauza. Verím, že ju využijeme na dôkladnú regeneráciu," hodnotil duel James. Clevelandský kouč David Blatt po vysokej prehre nepanikáril: "Začína sa akokeby odznova. Na dôležitý piaty zápas sa musíme zodpovedne pripraviť a urobiť dôkladnú analýzu toho, čo sme dnes urobili zle." Warriors mali po dvoch prehrách za sebou konečne dôvod na úsmev. "Konečne sme hrali to, vďaka čomu sme boli úspešní v základnej časti. Vnútili sme súperovi svoju hru a keď tak urobíme, väčšinou vyhráme. Presne takto isto musíme hrať aj v ďalších zápasoch," uviedol MVP súťaže Curry, ktorý nezabudol pochváliť svojho spoluhráča Iguodalu: "Iggy zahral vynikajúco, bol našim najlepším hráčom. Presne toto sme od neho potrebovali. Domáci sa v obrane sústredili najmä na mňa a Klaya (Thompsona) a Iggymu nechali príliš veľa priestoru. A on to dnes dokonale využil."

Piaty duel finálovej série je na programe v kalifornskom Oaklande v noci na pondelok.

Finále play off NBA - štvrtý zápas
CLEVELAND - GOLDEN STATE 82:103 (24:31, 18:23, 28:22, 12:27)

Cavaliers: Mozgov 28 /10 doskokov/, James 20 /12 doskokov/, T. Thompson /13 doskokov/, Dellavedova 10, Shumpert 3 (Smith 4, Perkins 2, Harris 1, Jones 0, Miller 0)

Warriors: Iguodala 22, Curry 22, Green 17, Barnes 14, K. Thompson 9 (Lee 9, Livingston 7, Barbosa 2, Speights 1, Bogut 0, Holiday 0, McAdoo 0).

TH: 28/20 - 27/19, fauly: 19:21, trojky: 4:12. Diváci: 20.562
/stav série: 2:2/