Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

VIDEO: Thunder zdolali obhajcov titulu a ujali sa vedenia v sérii

Kevin Durant (35) a Russell Westbrook z Oklahoma City v prvom zápase finále Západnej konferencie zámorskej NBA proti Golden State Warriors 16. mája 2016 v Oaklande. Foto: TASR/AP

Za víťazov triumfoval Russell Westbrook.

New York 17. mája (TASR) - Basketbalisti Oklahomy City úspešne vstúpili do finálových bojov v play off Západnej konferencie zámorskej NBA. V noci na utorok triumfovali na palubovke Golden State 108:102 a ujali sa vedenia v sérii. Lídrom víťazov bol rozohrávač Russell Westbrook, autor 27 bodov a 12 asistencií.

Thunder potvrdili zvýšenie sebavedomie po vyradení silného San Antonia a zlepšeným výkonom v druhom polčase ovládli dianie prvého konferenčného finále. Úvod patril domácim, suverén základnej časti si v druhej štvrtine vytvoril dvojciferný náskok a duel mal výborne rozbehnutý. Po zmene strán však Oklahoma zapla v obrane na vyššie obrátky a v útoku sa opäť mohla spoľahnúť na ofenzívne duo Russell Westbrook, Kevin Durant. Westbroook nastrieľal 24 zo svojch 27 bodov v druhom polčase a Durant, autor 26 bodov, mal presnú ruku v dramatickom závere, keď 30,7 sekundy pred záverečným klaksónom premenil kľúčový pokus. "Už predtým sme dokázali, že sa nikdy nevzdávame. Otočiť na palubovke obhajcu titulu je veľká vec, ale mňa to neprekvapuje, lebo ja svojim hráčom verím," hodnotil duel kouč Oklahomy Billy Donovan. Westbrook po zápase sebakriticky zhodnotil svoj nevýrazný výkon v prvom polčase. "Nebolo to z mojej strany vôbec dobré, skôr veľmi zlé, ale v druhom polčase som našiel rytmus a potom to už išlo. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali," uviedol Westbrook, ktorý dal 18 bodov v tretej štvrtine.

Warriors sa v druhom polčase nedokázali vyrovnať s agresívnou obranou súpera a navyše nezvládli záver. Po zmene strán nastrieľali len 42 bodov, čo bolo pre nich najmenej v doterajšom priebehu play off. "Snažili sme sa hrať rýchlo dopredu. Väčšinou nám to vychádza, dnes tomu tak nebolo. Chýbal nám pokoj v zakončení," vravel Curry, autor 26 bodov a 10 doskokov. Líder Kalifornčanov zároveň prepísal historické tabuľky, keď premenil minimálne jeden trojkový pokus v 45. play off zápase za sebou. Prekonal tak rekord legendárneho Reggieho Millera z rokov 1995 až 2000.

Druhý duel je na programe v noci na štvrtok opäť v Oaklande.

NBA - play off /na štyri víťazstvá/:
prvý zápas finále Západnej konferencie
GOLDEN STATE WARRIORS - OKLAHOMA CITY THUNDER 102:108 (27:21, 33:26, 28:38, 14:23)
Najviac bodov:
Curry 26 (10 doskokov), Thompson 25, Green 23 - Westbrook 27 12 asistencií), Durant 26, Adams 16 (12 doskokov), 19.596 divákov
/stav série: 0:1/