Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Basketbal

Hráčkam sa najviac páči Škrtel. Gro kabíny: Macedónsko zdoláme 3:0

Slovenské basketbalistky sprava Anna Jurčenková a Zuzana Žirková s trénerom Marošom Kováčikom sledujú nedeľňajší kvalifikačný duel o postup na EURO 2016 medzi futbalistami Slovenska a Macedónska 14. júna 2015 v hoteli v maďarskom meste Šopron. Foto: TASR/František Iván

Slovenky už počas sledovania kvalifikačného zápasu slovenských futbalistov proti Macedónsku mohli oslavovať postup zo základnej skupiny po nedeľňajších výsledkoch Španielska a Litvy.

Šopron 14. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky a realizačný tím si zatipovali na výsledok nedeľňajšieho kvalifikačného duelu EURO 2016 medzi futbalistami Slovenska a Macedónska. Spomedzi štyroch respondentov sa až traja zhodli na rezultáte 3:0 v prospech Slovenska, iba Dominika Baburová dopriala gól i súperovi z Macedónska (3:1).



"Jano Kozák bude pokračovať v skvelých výkonoch a Slovensko vyhrá 3:0. Poznám ho veľmi dobre a ja mu to prajem, nech si užije ME vo Francúzsku," uviedol pre TASR generálny manažér reprezentácie SR Daniel Jendrichovský, ktorý bude sledovať večerný zápas v Bratislave.

Na rovnakom výsledku sa zhodli i asistent trénera SR Peter Jankovič a kapitánka Zuzana Žirková. "Chalani mali perfektný nástup do skupiny a ja verím, že to dnes potvrdia. Verím, že prídu diváci a budú sa tešiť z našich futbalových výsledkov, ktoré momentálne máme. Myslím si, že tento šport pre Slovensko veľmi veľa znamená," povedala Žirková.

Obidve dámy na otázku, ktorý futbalista je pre nich najväčší sympaťák, zhodne odpovedali - Martin Škrtel. "Takisto je to výborný obranca i srdciar a celkovo sa mi páči i výzorovo," prezradila s úsmevom na perách Baburová. "Sme blízki susedia, narodili sme sa skoro na rovnakom mieste. Zaujal ma svojou hrou a aj tým, aký je bojovník," konštatovala kapitánka reprezentácie SR.

S Maďarkami chcú uspieť

Na svoj posledný zápas D-skupiny nastúpia slovenské basketbalové reprezentantky v pondelok proti domácemu výberu Maďarska. Prestížny zápas v šopronskej MKB Aréne so sebou prinesie nielen súboj na palubovke, ale i na lavičkách oboch reprezentácií. Proti sebe totiž budú stáť dvaja slovenskí tréneri, Maroš Kováčik na slovenskej a Štefan Svitek na tej maďarskej.

Slovenky už pred zápasom mali istotu miestenky do ďalšej fázy majstrovstiev Európy v Maďarsku a Rumunsku. O ich postupe z druhého miesta rozhodli nedeľňajšie duely D-skupiny Španielska a Litvy.

Zverenky trénera Maroša Kováčika majú na konte šesť bodov a figurujú priebežne na 3. mieste, v porovnaní s druhou Litvou však majú ešte zápas k dobru a len bodovú stratu, ktorú pri lepšom vzájomnom zápase vymažú. V pondelok nastúpia na záverečný skupinový duel proti domácim Maďarkám, ani tie, ani Švédky ich však už nemôžu predstihnúť.



"Verím, že po dnešnom dni bude tento zápas z našej strany pokojný a my budeme mať postup vo vrecku. Prestíž toho, že na lavičkách oboch tímov sú slovenskí tréneri je veľmi veľká. Samozrejme, budeme chcieť potvrdiť našu dobrú cestu, ktorú sme naštartovali," uviedla pre TASR kapitánka Zuzana Žirková.

Súboj slovenských trénerov

Oporou a najväčšou osobnosťou vo výbere Štefana Sviteka je bezpochyby Alexandria Quigleyová. "Vie dať 20-30 bodov, takže bude dôležité ustrážiť ju, i keď teraz mentálne asi na tom nie sú dobre. Sú tam však i iné hráčky ako napríklad Kata Hontiová. Asi ich budú hnať diváci ďalej a oni sa samozrejme chcieť ukázať ľuďom a ukončiť svoje vystúpenie pozitívne. Verím, že to bude veľký boj," zamyslela sa Žirková.

Slovenky si po dvoch víťazstvách nad Švédskom (72:69) i Litvou (85:79) a najtesnejšej prehre (81:82) so Španielskom pred posledným stretnutím v D-skupine veria. "Ak budeme hrať naďalej agresívne v obrane a pokračovať v rýchlej hre smerom do útoku, tak to by nám mohlo pomôcť a samozrejme kolektív, ako taký. Verím, že v tejto eufórii ešte dlho vydržíme a pôjde nám to takto aj naďalej," konštatovala kapitánka Good Angels Košice.



Realizačný tím po vzájomnej dohode napokon zrušil plánované nedeľňajšie tréningové jednotky a poobede sa venoval videorozboru maďarského súpera. "Dnes sme zrušili basketbalový tréning, pretože toho na nás bolo dosť i dievčatá. Trošku sme im chceli uvoľniť hlavu a myseľ, aby neboli stále s basketbalom. Namiesto toho sme sa rozhodli pre klasický rozbor zápasu pred duelom s Maďarskom a po ňom vybehneme do lesa na približne dvadsať minút. Budeme behať vo voľnom tempe, aby sa po trojdňovom vypätí trošku uvoľnili a zregenerovali svaly," ozrejmil pre TASR asistent hlavného trénera Peter Jankovič.

Realizačný tím si nepripúšťa žiaden tlak z dôvodu, že na opačnej strane bude stáť tréner zo Slovenska. Naopak, chce zvíťaziť a posilniť psychiku do ďalšieho priebehu šampionátu. "Sme tu so slovenským tímom a ideme hrať proti maďarskému. I keď jasné, že sa to nedá nevšímať, že na druhej strane stojí tiež slovenský tréner. Budeme sa však sústrediť sami na seba a nevkladať do toho nejaké emócie. Možno po zápase, ale pred ním nebude žiadne hecovanie alebo niečo podobné," povedal Jankovič.



V doterajšom priebehu európskeho šampionátu nezasiahla do diania na palubovke iba Dominika Baburová, ktorá by však v prípade priaznivého vývoja duelu mala nastúpiť na premiérové minúty. "Chceli by sme jej dať šancu, ani pre ňu to nie je ľahké a nám to nie je veľmi príjemné. Ťažko sa však vyrotuje dvanásť hráčok v zápase, takže na niekoho ten 'čierny Peter' musel padnúť. Zatiaľ je to na nej, ale ak sa udejú veci, ako máme naplánované, tak teoreticky zajtra už nemusí ísť o všetko a ona dostane nejaké minúty na ME. Potrebujeme ju rozohrať, pretože turnaj môže byť dlhý a budeme potrebovať všetky hráčky," analyzoval Jankovič.

Fanúšikovia zadarmo

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) pri príležitosti prestížneho maďarsko-slovenského duelu (19.00) pozýva fanúšikov na zájazd do maďarského mesta Šopron zadarmo. "Aby sa Šopron stal pre naše dievčatá len prestupnou zastávkou, potrebujeme v MKB Aréne skutočne každého a každú z Vás. Čakáme Vás v pondelok. Na parkovisku pri HANT aréne v Bratislave, medzi športovou halou a Tromi vežami, sa stretávame o 16.15 hod. S hlasitou, aktívnou a masívnou podporou ideme povzbudiť naše dievčatá v útoku aj v obrane. Aby aj tú našu bolo poriadne vidieť, v štýlových tričkách SBA vytvoríme v hľadisku rozsiahlu trikolóru," uviedla v tlačovej správe pre média PR manažérka SBA Ľudmila Jančigová.

Na snímke slovenské basketbalistky a tréner Maroš Kováčik (v pozadí vpravo) v hoteli počas videorozboru maďarského súpera na majstrovstvách Európy v maďarskom meste Šopron 14. júna 2015. Na svoj posledný zápas D-skupiny nastúpia slovenské basketbalové reprezentantky v pondelok 15. júna proti domácemu výberu Maďarska.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke sprava tréner Maroš Kováčik a slovenské basketbalistky Romana Vyňuchalová a Lucia Krč-Turbová v hoteli počas videorozboru maďarského súpera na majstrovstvách Európy v maďarskom meste Šopron 14. júna 2015. Na svoj posledný zápas D-skupiny nastúpia slovenské basketbalové reprezentantky v pondelok 15. júna proti domácemu výberu Maďarska.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke slovenská basketbalistka Kristi Toliverová a tréner Maroš Kováčik v hoteli počas videorozboru maďarského súpera na majstrovstvách Európy v maďarskom meste Šopron 14. júna 2015. Na svoj posledný zápas D-skupiny nastúpia slovenské basketbalové reprezentantky v pondelok 15. júna proti domácemu výberu Maďarska.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke slovenské basketbalistky a vpravo tréner Maroš Kováčik počas výbehu do lesa z hotela na majstrovstvách Európy v maďarskom meste Šopron 14. júna 2015. Na svoj posledný zápas D-skupiny nastúpia slovenské basketbalové reprezentantky v pondelok 15. júna proti domácemu výberu Maďarska.
Foto: TASR/František Iván