Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

VIDEO: Chicago zdolalo Cleveland, v závere rozhodol Rose

Na snímke vpravo Glen Davis z Los Angeles Clippers v súboji s Jamesom Hardenom z Houston Rockets v treťom zápase druhého kola play off NBA v piatok 8. mája 2015 v Los Angeles. Foto: TASR/AP/Jae C. Hong

Rovnaký stav je aj v sérii Západnej konferencie medzi Los Angeles Clippers a Houstonom Rockets.

New York 9. mája (TASR) - Basketbalisti Chicaga Bulls vedú v semifinálovej sérii Východnej konferencie zámorskej NBA 2:1 na zápasy. V noci na sobotu využili výhodu domáceho prostredia a Cleveland Cavaliers zdolali 99:96. Úspešným trojkovým pokusom zároveň so záverečným klaksónom o tom rozhodol rozohrávač "býkov" Derrick Rose.

Piatkové stretnutie bolo od úvodu vyrovnané a o výsledku sa tak muselo rozhodnúť v dramatickom závere. Domáci sa 23,5 sekundy pred koncom ujali trojbodového vedenia, keď dva trestné hody premenil Taj Gibson. Cavaliers kontrovali zásluhou JR-a Smitha, ktorý 10,8 sekundy pred záverom trafil presne svoju štvrtú trojku v zápase. Hrdinom sa však stal Rose. Presnou prihrávkou ho našiel Mike Dunleavy a jeho presný pokus aj s pomocou dosky napokon skončil v koši.

Rose celkovo zaznamenal 30 bodov, ku ktorým pridal aj sedem doskokov a rovnaký počet asistencií. Kvalitne mu s 20 bodmi sekundoval Jimmy Butler, ktorý si pred úvodným rozskokom prebral ocenenie Most Improved Player pre hráča s najväčším výkonnostným zlepšením. "Veľmi ma potešilo, že spoluhráči vo mňa prejavili dôveru a v kľúčovom momente mi prihrali loptu. Síce aj so šťastím, ale padlo to tam. Teraz musíme víťazstvo potvrdiť aj v druhom domácom zápase," povedal po stretnutí Rose.

Hosťom na úspech nestačilo ani 27 bodov, 14 asistencií a 8 doskokov LeBrona Jamesa. Cavaliers mali aj smolu, keď už v prvej štvrtine si podvrtol členok Kyrie Irving. Elitný tvorca hry síce duel dohral, ale zranenie malo vplyv na jeho výkon, keď nastrieľal iba 11 bodov. "Musíme hrať lepšie. Prehrali sme nie košom v závere, ale po vlastných chybách najmä z úvodu druhého polčasu," hodnotil duel James.

Stav 2:1 je aj v sérii Západnej konferencie medzi Los Angeles Clippers a Houstonom Rockets. Clippers v piatok zdolali texaského súpera rozdielom triedy a po výsledku 124:99 sa ujali vedenia v konferenčnom semifinále 2:1 na zápasy.

Do zostavy domácich sa pred tretím duelom vrátil tvorca hry Chris Paul, ktorého v posledných dňoch trápilo zranenie stehenného svalu. Tréneri ho šetrili, keď elitný rozohrávač odohral len niečo viac ako 23 minút. Stalo sa tak aj preto, že na jeho poste odohrala výborné stretnutie dvojica JJ Redick, Austin Rivers. Prvý menovaný nastrieľal 31 bodov, keď minul len tri zo 14 pokusov z poľa. Rivers junior potešil svojho otca, trénera Clips Doca Riversa, keď Redickovi sekundoval s 25 bodmi. Pre oboch rozohrávačov to boli nové osobné rekordy v play off. "Som rád, že som nemusel hrať veľa, chalani to zvládli aj bezo mňa. JJ s Austinom boli fenomenálni. Predviedli sme výborný tímový výkon, keď hráme tak ako dnes, málokto nás zdolá," usmieval sa po stretnutí Paul.

Hosťom po 25-bodovom výprasku nebolo príliš do reči. "Boli lepší, to je jasné. Ale bol to iba jeden zápas, v tom ďalšom opäť začíname odznova," povedal houstonský líder James Harden, ktorý k 25 bodom pridal aj 11 asistencií.

NBA - play off - 2. kolo

Východná konferencia

3. zápas semifinále:

Chicago - Cleveland 99:96



/stav série: 2:1/



Západná konferencia

3. zápas semifinále:

Los Angeles Clippers - Houston 124:99



/stav série: 2:1/