Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava bude mať vlastnú nadáciu, podporovať má kultúru i komunity

Relácia Mesiac v Bratislave. Foto: TABLET.TV

Založenie Nadácie mesta Bratislava je podľa samosprávy v súlade s programovým vyhlásením bratislavského primátora Matúša Valla a mestských poslancov na roky 2019 až 2022.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Mesto Bratislava bude mať vlastnú nadáciu na podporu občianskych aktivít v meste, ako aj na poskytovanie finančných prostriedkov formou grantov. Nadácia bude nástrojom napĺňania verejných politík mesta a v prvom roku fungovania má byť zameraná najmä na rozvoj kultúry a komunitného života. Jej založenie schválilo vo štvrtok bratislavské mestské zastupiteľstvo. Za správcu nadácie bola určená Zuzana Ivašková, ktorá vedie na magistráte oddelenie kultúry.

Založenie Nadácie mesta Bratislava je podľa samosprávy v súlade s programovým vyhlásením bratislavského primátora Matúša Valla a mestských poslancov na roky 2019 až 2022. V ňom zástupcovia mesta avizujú, že Bratislava plánuje vytvoriť moderný a efektívny grantový systém na podporu kultúry.



"Nadácia by svojou činnosťou nahradila existujúci grantový program mesta na podporu kultúry Ars Bratislavensis, s potenciálom (po širšej diskusii) rozvíjať sa o ďalšie oblasti podpory. Potenciál rozvoja v prvých rokoch činnosti nadácie predstavuje grantovanie v ďalších témach, prostredníctvom vytvorených nadačných fondov," priblížilo mesto v dôvodovej správe. Zároveň by prostredníctvom nadácie chcela samospráva podporovať komunitný život, ako aj neformálne iniciatívy zastúpené jednotlivcami.

V nadačnej listine mesto píše, že nadácia má podporovať aj rozvoj a ochranu duchovných a kultúrnych hodnôt, vedy, vzdelania a inovácií, občianskych aktivít, ochranu životného prostredia, ochranu zdravia, ochranu práv detí a mládeže, či podporovať rozvoj športu. Magistrát priznáva, že zabehnutie takto nastaveného dotačného mechanizmu bude v praxi vyžadovať množstvo finančných i personálnych kapacít a prinesie administratívnu záťaž. Tvrdí, že je efektívnejšie túto činnosť vysunúť mimo úrad.

"Postupné zabiehanie mechanizmu v praxi ukáže, ako administratívne náročné je takýto grantový systém implementovať. Aj preto je dobré časť dotačnej politiky mesta (nie celú kompetenciu) z úradu vysunúť do flexibilnejšie fungujúcej organizácie založenej mestom za účelom grantovania, ktorej činnosť nastavia ľudia s odborným know-how v téme," vysvetľuje mesto.

Nadácia má v prvom roku umožniť efektívnejšie prepojiť prierezové témy kultúry a komunít do jedného celku. Hlavné zdroje na činnosť bude nadácia získavať od zakladateľa nadácie, a teda od hlavného mesta. Ďalším zdrojom má byť asignácia dvoch percent z daní, ako aj zdroje z ďalších spoločností, od ktorých nadácia získa podporu na svoju činnosť. V roku 2020 sa plánujú náklady minimálne na grantové programy v oblasti kultúra - 550.000 eur a v oblasti komunita – 50.000 eur. "Členovia orgánov nadácie, ako aj jej pracovníci sa budú pri svojej činnosti a napĺňaní poslania nadácie riadiť prijatým etickým kódexom. Nadácia bude mať tiež vypracované pravidlá prevencie konfliktu záujmov," deklaruje mesto.

Mestské zastupiteľstvo schválilo, že členmi správnej rady nadácie budú Jakub Kmeť, Zora Jaurová, Zuzana Hekel, Bohunka Koklesová, Boris Strečanský, Lucia Pašková, Matej Vagač, Elena Pätoprstá a Vladimír Dolinay. Členmi dozornej rady nadácie budú Peter Lenč, Jana Poláčiková a Radovan Jenčík.