Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislavčania hlasovali, v meste chcú požičovňu bicyklov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Takmer 22 percent z hlasov získal nápad zobojsmernenia ulíc pre cyklistov (11.065 eur) a niečo cez 21 percent ľudí hlasovalo za výsadbu drevín (38.939 eur). Zr

Bratislava 9. decembra (TASR) – Bratislavčania chcú mať vo svojom meste požičovňu verejných bicyklov. Tri týždne mohli ľudia hlasovať, kam pôjde časť peňazí z mestského rozpočtu a vyše 23 percent hlasov získal projekt Bike sharing (zdieľanie bicyklov). Informuje o tom hlavné mesto.

Celkovo obyvatelia pridelili občianskym projektom 8051 hlasov. Zapojiť sa mohol každý občan Bratislavy, ktorý dovŕšil 15 rokov. Zmeniť mohol pri projekte aj navrhovanú sumu, a to od nula až na dvojnásobok. Pri požičovni bicyklov tak vyšla suma 52.549 eur.

Takmer 22 percent z hlasov získal nápad zobojsmernenia ulíc pre cyklistov (11.065 eur) a niečo cez 21 percent ľudí hlasovalo za výsadbu drevín (38.939 eur). Zrekonštruovať mestské hradby chce 20,5 percenta hlasujúcich (22.430 eur) a len o niečo menej ľudí hlasovalo za to, aby sa zrevitalizovala plocha pod Mostom SNP (29.943 eur).

Takmer 20 percent hlasujúcich tiež žiada, aby sa prestaval terminál Patrónka a o niečo menej ich chce, aby bola mestská polícia pod verejnou kontrolou. Menej ako 19 percent hlasov získali nápady, v ktorých ľudia žiadali bezbariérové priechody pre chodcov a aby boli pod kontrolou túlavé mačky.

O konkrétnej sume, ktorú mesto vyčlení na participatívny rozpočet, a tým pádom aj počte projektov, ktoré sa zrealizujú, by mali rozhodnúť mestskí poslanci pri hlasovaní o rozpočte mesta začiatkom budúceho roka. Na tento rok na občiansky rozpočet vyčlenili 46.000 eur, ktoré sa použili napríklad na zapájanie bezdomovcov do skrášľovania verejných priestorov, na obecnú záhradu v Rači, lavičky na zastávky mestskej hromadnej dopravy či na skrášlenie zelene.

Podnety na hlasovanie mesto zozbieralo od občanov v rámci tzv. Burzy nápadov. Návrhy, ktoré splnili požadované kritériá, zaradilo do prerokovania na verejnom fóre, kde sa za prítomnosti odborných garantov magistrátu a zapojených občanov rozhodlo, ktoré projekty budú súčasťou hlasovania.