Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavské letisko chce odbavovať dva milióny cestujúcich ročne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave odbavilo v roku 2013 dohromady 1,37 milióna cestujúcich. Do dvoch rokov by však ich počet mal vzrásť až na 2 milióny.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave (BTS) očakáva v roku 2015 skokovú zmenu v náraste počtu cestujúcich, a to rádovo až v státisícoch. "Počítame s tým, že by počet prepravených cestujúcich na prílete a odlete mohol vzrásť približne o 400.000," odhadol generálny riaditeľ letiska Ivan Trhlík.

Väčší počet cestujúcich majú BTS priniesť nové letecké linky. Od apríla 2015 bude mať slovenské hlavné mesto nové letecké spojenie s Bruselom, Mallorcou a Viedňou. Zabezpečí ho spoločnosť Niki, dcérska firma rakúskej airberlin. Zároveň dopravca Ryanair oznámil ďalšie dve nové linky do Madridu a Atén a novou je aj linka do Dubaja spoločnosti flydubai.

"Do dvoch rokov by sme chceli dosiahnuť hranicu dva milióny prepravených cestujúcich ročne," doplnil Trhlík. V roku 2013 pritom letisko v Bratislave vybavilo na príletoch aj odletoch spolu 1,37 milióna cestujúcich. V porovnaní s rokom 2012 to znamenalo pokles o 3 %. V aktuálnom roku 2014 však ešte letisko očakáva zníženie počtu vybavených pasažierov. Predpokladá ich pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom približne o 3 %.

Výzvou pre letisko v roku 2015 tak bude podľa Trhlíka aj naďalej pokračovať v snahe o pritiahnutie nových leteckých dopravcov. "To sa vzhľadom na súčasné rokovania javí ako vysoko pravdepodobné," konštatoval. Verí teda, že bude môcť oznámiť aj nové letecké spojenie minimálne s jedným významným západoeurópskym mestom. "Podrobnosti ešte nebudeme zverejňovať," uviedol Trhlík. Podľa informácií TASR má ísť o letecké spojenie do Nemecka.