Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Električkovú trať do Dúbravky v piatok nespojazdnia

Po intenzívnych prácach na modernizácii električkovej trate v bratislavskej Dúbravke budú môcť obyvatelia tejto mestskej časti opäť využívať v rámci Mestskej hromadnej dopravy (MHD) aj električky až od piatka 14. novembra 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Termín na dokončenie prác má však Metrostav až do konca novembra.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Hoci sa mali obyvatelia bratislavskej Dúbravky dostať do mesta električkou už v piatok 14. novembra, trať vtedy ešte nespojazdnia. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). Argumentuje, že termín sa nepodarilo spoločnosti Metrostav, ktorá električkovú trať opravuje, dodržať.

Trať do Dúbravky bola dlho v havarijnom stave a vozidlá ňou museli jazdiť zníženou rýchlosťou, len päť kilometrov za hodinu. Nové koľaje teraz dostáva úsek od Hanulovej k ulici Pri kríži. Trať, ktorú začali opravovať v polovici júla, mali najprv otvárať 10. novembra, potom termín posunuli na 14. novembra. "Práce mesiac dopredu nie vždy odhadnete. Keď sme počas posledného týždňa museli každý deň 24 hodín podbíjať koľajnice, aby sme to stihli, tak sme v piatok pochopili, že nemôžeme rušiť obyvateľov Dúbravky," vysvetľoval v pondelok (10.11.) Roman Fuksa z firmy Metrostav. Polohu trate totiž upravoval podbíjací stroj, ktorý bol v noci hlučný. Mesto tak firma podľa jeho slov požiadala, aby sa termín predĺžil.

Termín na dokončenie prác má však Metrostav až do konca novembra. Mesto argumentovalo, že trať chceli spojazdniť čím skôr, lebo DPB chýbajú vodiči autobusov, ktorí teraz vozia ľudí náhradnou dopravou do Dúbravky. "A keď sa vypravujú autobusy namiesto električiek, je to pre dopravný podnik finančná záťaž," tvrdil hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán. Náklady na náhradnú dopravu stoja vraj 170.000 eur na mesiac. 

Mesto podľa neho musí rešpektovať odporúčania odborníkov a bezpečnosť cestujúcich považuje za prvoradú. "Hneď ako budeme mať odborne potvrdenú správu o tom, že dopravná cesta v Dúbravke je pre našich občanov úplne v poriadku, magistrát spustí užívanie električky v prospech Dúbravčanov. Môže to byť už v priebehu nasledujúcich dní," povedal.

Električkovú trať by tiež dali do skúšobnej prevádzky ešte neskolaudovanú, proces kolaudácie sa mal začal až 18. novembra. "Vy môžete ale sprístupniť prevádzku koľajových tratí už aj počas testovacej premávky," vysvetľoval hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser.

Mesto Bratislava modernizuje trať z európskych peňazí, ktoré mali ísť pôvodne na novú vlakovú trať s podzemným tunelom spájajúcu bratislavské Predmestie so stanicou Filiálka pri Trnavskom mýte. Mestskí poslanci v septembri 2012 schválili náhradné projekty, medzi ktorými sa ocitla aj trať v Dúbravke. Bratislava za opravy zaplatí 8,2 milióna eur, pričom zo sumy 85 percent financuje Európska únia, 10 percent štát a 5 percent mesto.