Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Galéria Slovenského rozhlasu vystavuje svetových výtvarníkov

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Michal Svítok

Výstava zo súčasnej tvorby autorov z viacerých krajín potrvá do konca januára.

Bratislava 16. januára (TASR) – Pod názvom Výber zo svetového umenia I. je v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave výstava zo súčasnej tvorby autorov z viacerých krajín. Potrvá do 31. januára, kedy na jej finisáži budú podľa medzinárodnej poroty udelené nové ceny za umenie.

"Spolu s odborníkmi zo zúčastnených krajín sme vybrali diela od prihlásených umelcov. Okrem našich sú z Česka, Nórska, Ruska, Talianska a Ukrajiny. Toto je umenie, o ktorom mnohí snívajú. Z obrazov vyžaruje pozitívna energia, je to kvalita remeselného spracovania. Táto výnimočná výstava bude každoročnou tradíciou u nás," prisľúbil na štvrtkovej (15.1.) vernisáži kurátor výstavy Ľuboslav Moza.

Slovensko zastupujú Zoltán Nagy Enzoe, Andrea Pistl Andrášová, Kristína Honzíková, Ľubica Malovecká či Barbara Okasová, ktorá maľuje liatím farby na plátno. Pestré podoby súčasného výtvarného umenia sú nielen v podobe uplatnených rôznych grafických a maliarskych techník, ale aj zobrazenou tematikou. Okrem portrétov sú tam akty a ďalšia figuratívna tvorba, mestská a iná krajina či abstrakcia. Obrazovú expozíciu spestrujú bronzové sochy Maysana Salmana zo Sýrie.

Výstavu pripravilo občianske združenie Artem s domácimi a zahraničnými spoluorganizátormi.