Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z hlavných priorít

Na snímke zľava generálny riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) Matej Ovčiarka, štátny tajomník MŽP SR Norbert Kurilla a klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško počas tlačovej konferencie MŽP SR na tému sucha a nedostatku vody v krajine v Bratislave 15. mája 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Najnovším opatrením ministerstva v prospech ochrany ovzdušia je podľa jeho slov kotlová dotácia vo výške 35 miliónov eur, ktorá je určená na výmenu starých kotlov na tuhé palivo v domácnostiach.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia deklaruje, že zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z jeho hlavných priorít. Reaguje tak na utorkové vyhlásenie iniciatívy Za čisté ovzdušie, ktorá na základe svojich meraní upozornila na alarmujúce výsledky. Tie ukázali hodnoty nebezpečných častíc i to, že vzduch, ktorý dýchajú ľudia v Bratislave, im škodí.

"Pri ochrane ovzdušia potrebujeme mať v prvom rade kvalitné údaje. Ministerstvo životného prostredia preto prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) realizuje projekt rozšírenia a skvalitnenia monitoringu kvality ovzdušia na Slovensku," uviedol pre TASR hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák. V rámci projektu pribudne 15 kompletne nových vybavených automatických monitorovacích staníc, okrem iného aj v Pezinku. V Bratislave to bude v Rači, Podunajských Biskupiciach a vymenená stanica bude aj na Trnavskom mýte.

"Ministerstvo urobilo v poslednom období v oblasti ochrany ovzdušia viacero zmien k lepšiemu. V roku 2017 sme presadili novú legislatívu, ktorá zavádza prísnejšie emisné limity aj pre stredne veľkých znečisťovateľov. Významným spôsobom sa zefektívnila informovanosť obyvateľov o smogovej situácii a umožnil sa aj vznik nizkoemisných zón v mestách a obciach. Konkrétnym riešeniam na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku sa venuje aj Envirostratégia 2030," priblížil Ferenčák.

Najnovším opatrením ministerstva v prospech ochrany ovzdušia je podľa jeho slov kotlová dotácia vo výške 35 miliónov eur, ktorá je určená na výmenu starých kotlov na tuhé palivo v domácnostiach za ekologické zariadenia na zemný plyn. "Európska únia nám zároveň nedávno schválila integrovaný projekt LIFE v hodnote 15 miliónov eur, zameraný na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku," podotkol hovorca ministerstva. Poukázal aj na medzinárodné podujatie, ktoré sa uskutoční 28. a 29. novembra v Bratislave. "Ide o Európske fórum pre čistejšie ovzdušie - Clean Air Forum, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť odbornej a politickej sféry na kvalitu ovzdušia, otvorene o nej diskutovať, hovoriť o konkrétnych dôsledkoch znečisteného ovzdušia na zdravie ľudí, ako hľadať účinné opatrenia na zlepšenie tohto stavu," vysvetlil.

Aj v súvislosti s organizovaním tohto fóra v utorok upozornili občianski aktivisti z iniciatívy Za čisté ovzdušie, že na viacerých miestach v Bratislave zaznamenali zvýšene hodnoty ultrajemných častíc, ale aj častíc PM 2,5 a PM 10. "Má to závažné dôsledky na celý organizmus," upozornila Dana Mareková z iniciatívy. Za kľúčové považuje, aby sa zlepšil zber dát. "Vyzývame kompetentných, aby skvalitnili merania, informovanosť verejnosti a realizovali opatrenia, ktoré môžu zlepšiť kvalitu ovzdušia," podotkla. To, že SHMÚ zvýši v Bratislave o niekoľko kusov počet meracích staníc, nepovažuje za úplne dostatočné. Poukazuje totiž na počet staníc v porovnateľnom českom Brne, ktorý bude aj naďalej vyšší oproti Bratislave. "Nie je to len z hľadiska počtu, ale z hľadiska toho, na čo sa zameriavajú meracie stanice," spresnila.

Martin Kremler, vedúci odboru Monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ, pre TASR uviedol, že ústav oceňuje mediálnu kampaň iniciatívy Za čisté ovzdušie. "Každá takáto akcia pomáha upriamovať pozornosť na problematiku kvality ovzdušia," povedal. Na margo slov Marekovej, že SHMÚ má v Bratislave štyri meracie stanice, pričom v porovnateľnom českom Brne je až desať, povedal, že štyri stanice Národného monitorovacieho systému kvality ovzdušia (NMSKO) SHMÚ v Bratislave boli obnovené a vybavené prístrojmi pomocou financií zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

"V pondelok (25. 11.) bola kompletne vymenená stanica na Trnavskom mýte. V rámci aktuálne prebiehajúceho projektu Skvalitnenie národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia sú plánované na území Bratislavy ďalšie dve meracie stanice. V blízkej budúcnosti tak bude SHMÚ merať kvalitu ovzdušia v šiestich lokalitách Bratislavy," podotkol Kremler s tým, že to bude o dve stanice viac, ako vlastní ČHMÚ v Brne. "Vlastníkom piatich staníc v Brne je totiž samotné mesto Brno a jedna patrí tretiemu subjektu. SHMÚ by privítal podobnú spoluprácu s Bratislavou, akú má ČHMÚ s Brnom," uviedol.

SHMÚ podľa jeho slov v pondelok inovoval na svojom webe informovanie verejnosti o kvalite ovzdušia. Aktuálne koncentrácie znečisťujúcich látok sú v tabuľke podfarbované piatimi farbami podľa výšky nameranej hodnoty. "Zvýšila sa tým prehľadnosť ponúkaných dát pre laickú verejnosť," skonštatoval Kremler.