Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Igor Rattaj: Podvod o maľovaní čiar je nezmysel

Na snímke uprostred predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kontrolór BSK si za zisteniami svojho úradu stojí, v prípade podal trestné oznámenie.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Tvrdenie o tom, že Regionálne cesty Bratislava (RCB) pripravili Bratislavský samosprávny kraj o 2,5 milióna eur, je totálny nezmysel. Na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva BSK to uviedol Igor Rattaj, zástupca spoločnosti RCBT, minoritného akcionára v RCB, ktorá sa stará o cesty II. a III. triedy v správe kraja.

"Nikde som tie peniaze nevidel, ja som si ich nezobral a nevidel som ich ani na účte RCB," upozornil Rattaj v reakcii na zistenia kontrolóra BSK, podľa ktorých mala RCB v rokoch 2017 a 2018 neoprávnene fakturovať kraju nezrealizované práce za približne 2,5 milióna eur. "Celá story je o tom, že neboli namaľované čiary. Len musím upozorniť, že taká čiara zmizne a musí sa namaľovať znova," upozornil zástupca spoločnosti, ktorá má v RCB 32-percentný podiel. Poukázal na to, že možnosť „uliať“ sumu 2,5 milióna je nezmyslom aj preto, že na samotnú prevádzku RCB ide ročne šesť miliónov eur.

Rattaj zároveň vyhlásil, že je ochotný pristúpiť na odpredaj svojho podielu. „Ak si BSK ako väčšinový akcionár myslí, že to bude sám robiť lepšie, budeme o predaji diskutovať. Nedám to zadarmo, no deklarujem, že žiadne prehnané očakávania nemám," povedal.

Podvodné konanie týkajúce sa nezrealizovania prác, respektíve duplicity faktúr, vylúčil aj generálny riaditeľ RCB Milan Valašík. "To, že sme mali ukradnúť 2,5 milióna eur na maľovaní čiar, by znamenalo, že by sme v kraji nenamaľovali ani jednu čiaru. To by ste si však určite všimli a sťažovali by ste sa,“ povedal smerom k poslancom. BSK podľa neho nevznikla žiadna škoda. "S plnou vážnosťou vyhlasujem, že informácie v správe kontrolóra BSK sú klamstvom. BSK nevznikla škoda ani jeden cent,“ vyhlásil. Zároveň oznámil, že na kontrolóra BSK Štefana Marušáka podal trestné oznámenie za podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Kontrolór BSK si za zisteniami svojho úradu stojí, v prípade podal trestné oznámenie.

Mimoriadne rokovanie zvolalo vedenie kraja v súvislosti so zisteniami kontrolóra BSK, o ktorom boli poslanci BSK informovaní na rokovaní 9. novembra. Okrem samotnej finančnej škody poukázala kontrola na pochybenia pri finančnom riadení i zlyhaní kontrolných mechanizmov zo strany samosprávy.

Zastupiteľstvo požiadalo o doplnenie kontrolných zistení, aj o kontrolu priamo v spoločnosti RCB. Zastupiteľstvo sa v piatok zaoberá doplnenou správou a návrhom zmien stanovy spoločnosti RCB, ktoré by posilnili právomoc kraja.