Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Nová kampaň predstaví Malokarpatský región v spojení s tanečným umením

Na fotografii Tereza Húsková, Kristína Slováková, Lucia Michalíková z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej. Foto: Sandra Benčičová

Kampaň propaguje vybrané turistické destinácie, pamiatky a zaujímavosti regiónu v spojení s tanečným umením baletu SND a SĽUKu. Potrvá do konca roka.

Bratislava/Modra 4. mája (TASR) – „Smiem prosiť?", s podtitulom Tanečný sprievodca Malokarpatským regiónom, je názov kampane Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malé Karpaty. Propaguje vybrané turistické destinácie, pamiatky a zaujímavosti regiónu v spojení s tanečným umením baletu Slovenského národného divadla (SND) a Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

„Oslovili sme dve národné tanečné telesá, Balet SND a SĽUK, s námetom. Zapáčil sa im a výsledkom sú nádherné fotografie, ktoré začneme od mája postupne uverejňovať aj so sprievodnými textami na sociálnych sieťach," hovorí Zuzana Tichá z PR a komunikačného oddelenia mesta Modra. Fotografie sú dielom Sandry Benčičovej, ktorá sa špecializuje na baletnú fotografiu.

Na fotografii Victoria Zinovieva, ruská baletka, ktorá pôsobí v balete SND.
Foto: Sandra Benčičová


Mesačne pribudnú na sociálnych sieťach združenia jej tri autorské fotografie. Zábery podľa Tichej zachytávajú napríklad rozhľadňu Alexandra Filípka na Veľkej Homoli, novú rozhľadňu nad Sv. Jurom, kalváriu v Doľanoch, mestskú vežu a evanjelické kostoly v Modre, štôlňu v Pezinku či stredoveké pivnice v Zámockom vinárstve.

Okrem rôznych lokácií sú na každej fotografii iní tanečníci, rozdielne kostýmy a kroje. Tanečníci SĽUK-u predstavia jedenásť rôznych krojov z Myjavy, Detvy, Horehronia, Liptova, Kokavy či Očovej. Za "promo" pre súbor a tanečníkov považuje fotografie riaditeľ umeleckej prevádzky súboru Maroš Červenák. „Pri každej fotografii bude okrem informácie o destinácii aj zmienka o tanečníkoch a najbližších predstaveniach, v ktorých ich môže verejnosť vidieť," ozrejmil.

Na fotografii Viktor Voško, Matúš Kotuľák, Tomáš Husár, Dominik Lukáč zo SĽUKu
Foto: Sandra Benčičová


Dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová ocenila citlivú kompozíciu v rámci priestoru jednotlivých fotografií a upozornila na silný kontrast prostredia a tanečnej pózy. „Napríklad fotografia členky Baletu SND Viktórie Zinovievovej pred banskou štôlňou v Pezinku akcentuje kontrast drsnej architektúry bývalej banskej štôlne a krehkosť a noblesu baleríny, pričom predstavuje jednu z lokalít novým, sofistikovaným spôsobom," podotkla.

Kampaň „Smiem prosiť?" podľa OOCR cieli na obyvateľov žijúcich v samotnom regióne, ale aj na susediace turistické regióny vrátane Záhoria, časti Moravy, Podunajska, Považia a ďalších. Potrvá do konca roka.