Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Rádio Devín štartuje sériu verejných vystúpení k Novembru '89

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Mucha Quartet v súčasnosti hrá v zložení Juraj Tomka (1. husle), Jozef Ostrolucký (2. husle), Veronika Kubešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo).

Bratislava 7. novembra (TASR) - Komorný koncert venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie odohrá vo štvrtok Mucha Quartet. Významné slovenské sláčikové teleso s koncertnými úspechmi v zahraničí vystúpi o 18.00 h v RTVS, v štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave. V programe venovanom novembrovým udalostiam v roku 1989 uvedie tematicky súvisiace komorné diela. Vstup na podujatie je voľný.

Mucha Quartet v súčasnosti hrá v zložení Juraj Tomka (1. husle), Jozef Ostrolucký (2. husle), Veronika Kubešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). Ich koncert je prvým z verejných podujatí, ktoré k Novembru '89 nachystalo pre svojich poslucháčov Rádio Devín. Popri množstve programu vysielaného k 30. výročiu Nežnej revolúcie čaká od 7. do 17. novembra návštevníkov Slovenského rozhlasu séria verejných podujatí - koncerty, hudobné vystúpenia, protestsongy, diskusie i odposluch premiérových rozhlasových hier.

Séria podujatí pokračuje výstavou 30 rokov slobody. Cez príbehy ľudí, ktorí sa podieľali na revolučnom dianí, zachytáva dôležité momenty pádu totalitného režimu. Nainštalovaná je v átriu Slovenského rozhlasu a jej vernisáž sa uskutoční v piatok (8. 11.) o 16.30 h. Následne od 17.00 h vystúpia slovenskí a českí pesničkári a folkové skupiny, ktorých tvorba patrila ku koloritu novembrových udalostí a k ostrovom slobody prejavu. Na pódiu štúdia č. 2 sa predstavia Slávek Janoušek s kapelou, Soňa Horňáková, Katarína Koščová, Martin Geišberg, Daniel Špiner a členovia kapely Neřež Zdeněk Vřesťál a Vít Sázavský.

Experimentálna hudba a najmä produkcia bratislavského štúdia experimentálnej hudby sú súčasťou vysielania Rádia Devín a tému slobody si pripomenú niektorí jej súčasní tvorcovia, ako Karel Odstrčil, Branislav Belorid, Radomil Hertl, Rudolf Pepucha, Stano Palúch, Laco Kupkovič. Program pod názvom IMAGO SONORIS/Lost time? sa uskutoční v sobotu (9. 11.) o 19.00 h v priestoroch klubu A4.