Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Kampaň Charitné Vianoce chce motivovať ľudí k dobrým skutkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Adventný kalendár, ktorý je súčasťou kampane, má deti a mládež podnietiť k väčšiemu záujmu o seniorov vo svojom okolí.

Bratislava 29. novembra (TASR) – K celonárodnej kampani Charitné Vianoce – spríjemnime advent našim starkým - sa v nedeľu (1. 12.) pripojí Bratislavská arcidiecézna charita (BACH). "Mnohokrát navštívime seniorov, ktorí sú osamotení a ktorí ani priamo nepotrebujú materiálnu pomoc, ale potrebujú ľudskú blízkosť. Samotu, ktorú prežívajú, im nemá kto vyplniť," povedal riaditeľ BACH Boris Hrdý.

Súčasťou kampane, ktorú zastrešuje Slovenská katolícka charita (SKCH), je adventný kalendár, ktorý má deti a mládež motivovať k väčšiemu záujmu o seniorov vo svojom okolí. Občania budú môcť v papierovej forme, ale aj v online priestore, na webových stránkach či na sociálnych sieťach arci/diecéznych charít a SKCH postupne otvárať a sledovať okienka charitného adventného kalendára.

"Na každú adventnú nedeľu je v kalendári vyčlenené jedno okienko, v ktorom je jedna úloha. Malých aj veľkých môže adventný kalendár povzbudiť k tomu, aby spolu s charitou urobili dobré skutky. Tento rok sme sa zamerali na seniorov. Naším cieľom je hovoriť viac o pomoci seniorom, aké konkrétne služby seniorom ponúkame v Bratislavskej arcidiecéze. Druhým spoločným cieľom je práve počas adventného času otvoriť oči a zaujímať sa, či naša susedka alebo náš starý otec, stará mama, azda i naša obľúbená predavačka v potravinách nepotrebuje povzbudiť, nepadne jej vhod spoločný nákup, káva alebo pár minút rozhovoru," vysvetlila Mária Hvozdíková, manažérka komunikácie a PR pre BACH.

Odfotený dobrý skutok môžu ľudia pridať aj na sociálne siete pod hashtag #CharitneVianoce. Cieľom nie je podľa BACH zviditeľňovanie sa, ale, naopak, vzájomné povzbudenie a inšpirácia, pretože spoločne môžu ľudia potešiť osamelých seniorov a zároveň aj medzi deťmi a mládežou cez sociálne siete zvýšiť povedomie o problémoch, ktoré sa seniorov na Slovensku reálne dotýkajú.

Adventné kalendáre bude BACH distribuovať na vianočnom trhu v Bratislave od nedele (1. 12.) do utorka (3. 12.) a zbierkou v uliciach Starého Mesta v pondelok (2. 12.) i počas adventných prednášok v školách.