Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Brexit

Johnson: Problémy v rokovaniach pokračujú, poradíme si aj bez dohody

Na archívnej snímke z 9. novembra 2020 britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Ak sa Londýn a Brusel do 10 dní nedohodnú, na obchod medzi Európskou úniou a Britániou sa budú vzťahovať pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Londýn 21. decembra (TASR) - V rokovaniach o pobrexitovej dohode naďalej pretrvávajú problémy, povedal v pondelok britský premiér Boris Johnson. Zároveň zopakoval, že Británii sa bude dariť aj bez dohody.

"Nič sa nezmenilo: problémy pretrvávajú," odpovedal Johnson novinárom na otázku, či dôjde k obchodnej dohode. Podľa neho musia všetci pochopiť, že Británia musí mať možnosť v plnej miere kontrolovať vlastné zákony. A to isté platí aj v oblasti rybolovu.

Británia vystúpila z Európskej únie oficiálne 31. januára. Od februára plynie 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého by sa obidve strany mali dohodnúť na obchodných vzťahoch platných od začiatku budúceho roka. Dohodu však stále blokujú dve oblasti - spravodlivá hospodárska súťaž a rybolov.

Ak sa Londýn a Brusel do 10 dní nedohodnú, na obchod medzi Európskou úniou a Britániou sa budú vzťahovať pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Ani s tými Johnson problém nemá, ako dodal, pre Britániu sú prijateľné.