Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Brexit

Poslanci o dohode o brexite v pondelok hlasovať nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda však napriek tomu pravdepodobne predloží parlamentu na hlasovane návrh vykonávacieho zákona o dohode, ktorým by sa dokument previedol do britského práva.

Londýn 21. októbra (TASR) - Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow neumožnil v pondelok poslancom hlasovať o novej dohode o brexite, ktorú s EÚ uzavrela vláda premiéra Borisa Johnsona. Informovala o tom BBC.

Na skutočnosť, že britská Dolná snemovňa v pondelok o dohode o brexite tento týždeň hlasovať nebude, reagoval Európsky parlament, ktorý ju musí tiež schváliť, tým, že si počká na výsledok hlasovania v Londýne. Plenárne zasadnutie EP sa končí tento týždeň vo štvrtok, parlament sa však na budúci týždeň môže zísť na mimoriadnom zasadnutí, napísala BBC.

Bercow svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že o rovnakej dohode poslanci hlasovali už v sobotu, keď schválili dodatok k revidovanej dohode o brexite na základe návrhu nezávislého poslanca Olivera Letwina, čím jej vyjadrili iba predbežnú podporu. Definitívne tak urobia až vtedy, keď bude prijatá súvisiaca legislatíva o jej zapracovaní do britského práva.

Bercow svoje pondelňajšie rozhodnutie nenechať o dohode hlasovať zdôvodnil aj tým, že i začiatkom roka nedovolil ďalšie hlasovanie o dohode o brexite predchádzajúcej premiérky Theresy Mayovej, pretože oba návrhy boli totožné. Podľa Bercowa je "jasné", že oba návrhy — ten, ktorý vláda predložila parlamentu na schválenie v sobotu a v pondelok — sú vo svojej "podstate" totožné.

Bercow tiež dodal, že vláda by mohla argumentovať tým, že po sobotnom neúspešnom hlasovaní o Johnsonovej dohode o brexite zaslal premiér do Bruselu žiadosť o odklad brexitu, k čomu ho zaväzoval zákon. Podľa Bercowa je takáto argumentácia "nepresvedčivá" a zaslanie žiadosti bolo len súčasťou procesu, a teda rovnaká bola nielen "podstata" sobotňajšieho a pondelkového návrhu na hlasovanie o dohode, ale aj "okolnosti".

S rozhodnutím Bercowa vyjadril "sklamanie" hovorca Borisa Johnsona, podľa ktorého poslancom bolo znemožnené vyjadriť vôľu britského ľudu.

Na Bercowovo rozhodnutie reagoval poslanec z Konzervatívnej strany Bernard Jenkin, ktorý priznal, že rozhodnutia predsedu Snemovne nemusia vždy uspokojiť všetkých, avšak predseda by mal za každých okolností byť nestranný, čo podľa neho Bercow nie je.

"Je pozoruhodné, ako často uspokojujete jednu skupinu a nie druhú," povedal Bercowovi Jenkin s tým, že príslušný výbor Snemovne v najbližšej budúcnosti prešetrí úlohu jej predsedu.