Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Brexit

Strana DUP chce podniknúť právne kroky voči časti dohody o brexite

Londýn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zákon z roku 1800 vytvoril úniu medzi Írskom a Britániou.

Londýn 22. februára (TASR) - Severoírska premiérka Arlene Fosterová v nedeľu povedala, že jej Demokratická unionistická strana (DUP) sa chystá podniknúť právne kroky namierené voči tej časti dohody o brexite, ktorá upravuje obchodné vzťahy na území Severného Írska. Informovali o tom v pondelok agentúra DPA a stanica BBC na svojej webovej stránke.

DUP a ďalšie severoírske unionistické strany sú podľa Fosterovej odhodlané podniknúť voči protokolu kroky na "súdoch, v britskom parlamente, v severoírskom parlamente (Stormont) a v Bruseli", píše BBC.

Súdy majú podľa nej skúmať, či je tento protokol v súlade s Dohodou o únii z roku 1800, zákonom o Severnom Írsku z roku 1998 a Veľkopiatkovou dohodou.

Fosterová opakovanie žiadala zrušenie protokolu o Írsku a Severnom Írsku a uviedla, že "Severné Írsko čelí vážnym hospodárskym a spoločenským ťažkostiam" z dôvodu obchodných bariér a narušenia zásobovania.

Strana DUP podporuje brexit, nesúhlasí však so zavedením hraničných kontrol medzi Severným Írskom a zvyškom Británie, pripomína DPA.

Britský premiér Boris Johnson možné zrušenie protokolu o Írsku a Severnom Írsku nevylúčil. Medzi Bruselom a Londýnom prebiehajú rozhovory s cieľom vyriešiť záležitosti okolo týchto pravidiel.

V Severnom Írsku na základe dohody o brexite medzu EÚ a Britániou platia pravidlá jednotného trhu EÚ, pripomína DPA. To znamená, že medzi touto krajinou a zvyškom Spojeného kráľovstva boli od vystúpenia Británie zo spoločného trhu 31. decembra obnovené hraničné kontroly.

Protokol o Írsku a Severnom Írsku má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ. Cieľom je takisto chrániť územnú a ústavnú jednotu Spojeného kráľovstva a podporiť udržanie náležitostí Veľkopiatkovej dohody, ktorá bola podpísaná 10. apríla 1998 a ukončila desaťročia násilia v Severnom Írsku, uvádza britská vláda v dokumente na svojej oficiálnej webovej stránke.

Zákon z roku 1800 vytvoril úniu medzi Írskom a Britániou. Zákon o Severnom Írsku z roku 1998 umožnil v Severnom Írsku vznik samostatnej vlády a parlamentu.