Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Za druhé referendum o brexite demonštrujú v Londýne desaťtisíce ľudí

Odporcovia brexitu počas protestého pochodu za vypísanie druhého referenda o brexite v Londýne 19. októbra 2019. Foto: TASR/AP

McGrory na Twitteri vyzval vládu, aby umožnila referendum, ktoré bude mať v otázke brexitu konečné slovo.

Londýn 19. októbra (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestujúcich za vypísanie druhého referenda o tzv. brexite, sa v sobotu zúčastňujú na pochode v britskej metropole Londýn, zatiaľ čo v Dolnej snemovni parlamentu prebiehajú rokovania poslancov o novej dohode o vystúpení Británie z Európskej únie, na ktorej sa vo štvrtok dohodol premiér Boris Johnson s predstaviteľmi Únie. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Protestujúci mávajúci vlajkami EÚ smerujú z ulice Park Lane pri londýnskom Hyde Parku k Parlamentnému námestiu. Ľudia nesú transparenty s nápismi podporujúcimi zastavenie procesu brexitu. Na niektorých z nich brexit prirovnávajú k zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov. Protestujúci vytvorili i papierové modely zosmiešňujúce premiéra Johnsona.

James McGrory, líder záujmovej skupiny People's Vote, ktorá protestný pochod zvolala, pred jeho začiatkom uviedol, že vláda by si mala všímať hnev proeurópskych občanov a uskutočniť druhé referendum o zotrvaní alebo odchode Británie z EÚ. McGrory na Twitteri vyzval vládu, aby umožnila referendum, ktoré bude mať v otázke brexitu konečné slovo. Dodal, že pokiaľ ide o vyriešenie krízy okolo brexitu, dôveru vkladá do ľudí, a nie do premiéra Borisa Johnsona.

Skupina People's Vote, ktorá podobný protest zorganizovala aj v marci, takisto povzbudzuje ľudí, aby podpísali list adresovaný Johnsonovi, európskym lídrom a poslancom britského aj Európskeho parlamentu. Požaduje v ňom, aby politici preverili, či ľudia naozaj chcú, aby Británia odišla z EÚ.

V referende o brexite, ktoré sa konalo v roku 2016, zahlasovalo za vystúpenie z EÚ 52 percent Britov.

Bývalá premiérka Theresa Mayová v svojom prejave v Dolnej snemovni vyzvala členov opozičnej Labouristickej strany, aby zahlasovali za novú dohodu. Teraz majú podľa jej slov "šancu ukázať, či im skutočne záleží na ľuďoch". "Ak nechcete brexit bez dohody, mali by ste hlasovať za túto dohodu," dodala. "Ak chcete túto krajinu posunúť vpred, zahlasujte dnes za túto dohodu," vyzvala Mayová.