Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Automobilka BMW vymenovala za nového riaditeľa Olivera Zipseho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

BMW pod vedením Krügera, ktorý bol známy tým, že sa snažil o dosiahnutie konsenzu, začalo zaostávať za svojimi rivalmi v oblasti elektromobility i v predaji prémiových áut.

Mníchov 19. júla (TASR) - Nemecký výrobca luxusných áut BMW vymenoval vo štvrtok (18.7.) večer za nového generálneho riaditeľa Olivera Zipseho. Poukázal pritom na jeho „rozhodnosť“ a ďalšie kvality. Nahradí Haralda Krügera, ktorý začiatkom júla oznámil, že odstúpi z funkcie.

BMW pod vedením Krügera, ktorý bol známy tým, že sa snažil o dosiahnutie konsenzu, začalo zaostávať za svojimi rivalmi v oblasti elektromobility i v predaji prémiových áut, kde ho už predbehol Mercedes.

Zipse sa stane generálnym riaditeľom 16. augusta. Päťdesiatpäťročný expert na výrobu má pomôcť automobilke preorientovať sa na elektrické a autonómne vozidlá a zvládnuť novú konkurenciu technologických gigantov.

BMW pod vedením Krügera v roku 2016 predbehlo Mercedes-Benz a stalo sa najpredávanejšou značkou luxusných áut, ale v segmente prémiových elektromobilov prenechalo priestor začínajúcemu konkurentovi Tesla.

Spočiatku malo pritom BMW vedúcu pozíciu v prémiových elektrických vozidlách, ale "priškrtilo" svoje ambície po tom, ako svoje drahé mestské vozidlo i3 nedokázalo predať vo väčšom počte. Tesla tak predbehla BMW v predaji elektrických vozidiel.

Predseda správnej rady BMW Norbert Reithofer spočiatku presadzoval na čele spoločnosti Krügera pre jeho schopnosť dosiahnuť konsenzus, ale zároveň na neho naliehal, aby agresívnejšie zavádzal elektrické vozidlá a prehodnotil stratégiu BMW v oblasti elektromobility.

Krügerova neochota pretláčať elektromobily s nízkou maržou viedla k odchodu talentovaných odborníkov na elektrické vozidlá, vrátane Christiana Sengera, teraz člena predstavenstva spoločnosti Volkswagen (VW) a Markusa Duesmanna, ktorý je považovaný za budúceho generálneho riaditeľa značky Audi.

Duesmanna a Sengera "zlanáril" generálny riaditeľ VW Herbert Diess, bývalý člen predstavenstva BMW zodpovedný za výskum, ktorý v roku 2015 odišiel z tohto postu čiastočne aj preto, že jeho štýl riadenia bol v BMW považovaný za príliš autokratický.

Odvtedy Diess v rámci VW presadil radikálnu stratégiu hromadnej výroby elektromobilov v hodnote 80 miliárd eur a rozsiahlu alianciu s automobilkou Ford.





12 bal ima