Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Barnier: Na rokovaniach o brexite čaká Londýn a Brusel ešte veľa práce

Na archívnej snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Summit EÚ (štvrtok a piatok) stanovili za rozhodujúci dátum v rámci rokovaní o riadenom vystúpení Británie z EÚ ku 31. októbru.

Brusel 13. októbra (TASR) - Londýn a Brusel musia ešte v rámci vyjednávaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie uskutočniť "veľa práce", varoval v nedeľu hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Európska komisia zverejnila vyhlásenie, z ktorého citovala agentúra AFP, krátko po Barnierovom brífingu s európskymi diplomatmi v súvislosti s postupom vo vyjednávaní. Stalo sa tak krátko pred začiatkom jesenného summitu EÚ s témou brexitu.

"Michel Barnier dnes popoludní informoval 27 veľvyslancov EÚ po víkendových konštruktívnych rokovaniach na technickej úrovni so Spojeným kráľovstvom," píše sa vo vyhlásení EK.

"Dnes večer bude tiež informovať riadiacu skupinu Európskeho parlamentu pre Brexit. Zostáva ešte veľa práce."

Technické rokovania s britskými predstaviteľmi budú pokračovať v pondelok a v utorok Barnier odcestuje do Luxemburgu, aby stručne informoval ministrov EÚ pripravujúcich sa na summit.

Summit EÚ (štvrtok a piatok) stanovili za rozhodujúci dátum v rámci rokovaní o riadenom vystúpení Británie z EÚ ku 31. októbru.

Pokiaľ predseda britskej vlády Boris Johnson neuzavrie v októbri dohodu s ostatnými 27 európskymi predstaviteľmi, Britániu môže čakať odchod z Únie bez dohody, píše agentúra AFP.

Vyjednávači Británie a Európskej únie pre brexit plánovali pracovať aj cez víkend a zistiť, či dokážu dospieť k dohode o brexite včas, pred blížiacim sa budúcotýždňovým summitom lídrov EÚ.

Barnier súhlasil so zintenzívnením diskusií po tom, čo britský premiér Boris Johnson a jeho írsky kolega Leo Varadkar vyhlásili, že po spoločných štvrtkových rokovaniach vidia "cestu" vpred. Podľa oboch premiérov existuje možnosť, ako dosiahnuť novú podobu tzv. rozvodovej dohody medzi Britániou a zvyškom EÚ, ktorú Londýn v pôvodne vyrokovanej verzii odmieta.

Hlavným kameňom úrazu je stále hranica medzi Severným Írskom a Írskou republikou, teda jediná pozemná hranica Spojeného kráľovstva s EÚ.