Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika sa tesne vyhla recesii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ostrovné hospodárstvo v 3. kvartáli ožilo po poklese v predchádzajúcom štvrťroku a zaznamenalo rast. Ale medziročné tempo jeho expanzie bolo najpomalšie za deväť rokov.

Londýn 11. novembra (TASR) - Britská ekonomika sa tesne vyhla recesii. Ostrovné hospodárstvo v 3. kvartáli ožilo po poklese v predchádzajúcom štvrťroku a zaznamenalo rast. Ale medziročné tempo jeho expanzie bolo najpomalšie za deväť rokov. Ukázali to najnovšie údaje štatistického úradu ONS.

ONS v pondelok oznámil, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 0,3 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne klesol o 0,2 %. Technická recesia je pritom definovaná ako pokles HDP dva kvartály po sebe.

Ekonómovia, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, predpovedali Británii v 3. štvrťroku nárast HDP medzikvartálne o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa britský HDP v období júl-september 2019 zvýšil o 1 %, čo bol jeho najpomalší rast od 1. štvrťroka 2010. Na ilustráciu, v 2. kvartáli stúpol HDP medziročne o 1,3 %.

Štatistiky ukázali, že dominantný sektor služieb v sledovanom období zvýšil svoj výkon medzikvartálne o 0,4 % a stavebníctvo o 0,6 %, produkcia vo výrobnom sektore pritom stagnovala a v poľnohospodárstve klesla o 0,2 %.

V septembri, teda v poslednom mesiaci 3. štvrťroka, sa HDP znížil o 0,1 %, keďže priemyselná produkcia klesla o 0,3 %, produkcia v stavebníctve sa znížila o 0,2 % a kľúčový sektor služieb stagnoval.

Zdravé tempo rastu v 3. kvartáli tak bolo vo veľkej miere výsledkom solídnej aktivity v júli, keď ekonomika vzrástla oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,3 %.